Smakosze.pl Przepisy Lekka sałatka jarzynowa bez majonezu
canva/Zoryanchik

Lekka sałatka jarzynowa bez majonezu

22 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Za chwilę Święta, z pewnością więc zabierzecie się za gotowanie warzyw na tradycyjną sałatkę. Jeśli jednak nie przepadacie za nią ze względu na kaloryczny sos, mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować lekką sałatkę jarzynową bez majonezu. Będzie równie smaczna i zjecie ją bez wyrzutów sumienia.

Sałatka jarzynowa sama w sobie jest zdrowa i lekka. Problemem może być tylko sos, który łączy wszystkie jej składniki. Tradycyjnie jest to majonez. Jeśli jednak jest on dla was zbyt tłusty, a właśnie odchudzacie się lub musicie ograniczać tłuszcz w diecie, możecie go zastąpić. Jednym z pomysłów jest majonez o obniżonej kaloryczności. Innym zupełnie inny sos.

Lekka sałatka jarzynowa bez majonezu

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 ziemniak

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 1 jabłko

  • 1 mała cebulka

  • 2 kiszone ogórki

  • puszka groszku konserwowego

  • natka pietruszki lub koperek

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • sok z cytryn

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Warzywa dokładnie wyszoruj, opłucz, umieść w garnku, zalej wodą. Gotuj, aż będą miękkie. Najszybciej wyjmij ziemniak i seler, dłuższego gotowania wymaga marchewka i pietruszka.

Odlej wodę, warzywa wystudź, obierz. Pokrój je w niedużą kostkę. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.

Jabłko i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę. Groszek dokładnie odcedź z zalewy. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione składniki sałatki wymieszaj, oprósz je solą i pieprzem. Połącz z sosem przygotowanym ze śmietany, jogurtu i soku z cytryny. Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na odmienienie sałatki jarzynowej. Sprawdź, jak smakuje sałatka jarzynowa z dodatkiem papryki , a także przetestuj sałatkę jarzynową z dodatkiem śledzia .

jogurt
jogurt

Źródło zdjęcia: canva/mayamo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: fotokulinarnie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy