Smakosze.pl Przepisy Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty
Canva / marrio31

Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty

10 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy wiesz, że pyszny składnik spożywczy masz dosłownie pod stopami? Wystarczy się tylko po niego schylić. Mowa o zdrowej i zaskakująco smacznej pokrzywie. Dodaj do niej kilka produktów, a zyskasz doskonały dodatek do chleba lub makaronu.

Pokrzywa może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć

Wiosna to czas, w którym na łąki i pola powraca pokrzywa. Większość osób nie pała do niej szczególną sympatią. Okazuje się jednak, że roślina ta ma nam bardzo wiele do zaoferowania. Wpływa korzystnie na układ trawienny, moczowy i krwionośny, a przy tym jest zwyczajnie bardzo smaczna.

Do przyrządzenia doskonałej pasty najlepiej wybierać młode pędy pokrzywy. Sprawdzą się zwłaszcza te wczesnowiosenne. Poza tym trzeba pamiętać, że roślina powinna rosnąc w czystym miejscu, z dala od zabudowań i ruchu samochodowego. Gorąco zachęcamy do tych nietypowych zbiorów, celem przyrządzenia smakowitej pasty.

Bosacka porównała groszek z puszki i mrożony. Werdykt zaskoczy każdego

Przepis na uniwersalną i pyszną pastę z pokrzywy

Składniki:

  • 500 g młodych pędów pokrzywy
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki wody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Prosta i pyszna pasta z pokrzywy krok po kroku

Młode pędy pokrzywy opłucz na durszlaku . Przełóż je do rondla i zalej wrzącą wodą. Gotuj przez chwilę, a następnie odcedź i posiekaj .

W osobnym garnuszku rozgrzej łyżkę masła . Wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Podsmażaj warzywa, aż zaczną wydzielać intensywny aromat.

Do zawartości garnuszka dodaj posiekaną pokrzywę . W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z wodą oraz jajkiem. Miksturę tę dolej do pozostałych składników i wymieszaj całość .

Pastę z pokrzywy dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, aż wyraźnie zgęstnieje . Gotową pastę dodawaj do makaronu lub podawaj z chlebem . Możesz jej także użyć jako farszu do naleśników . Więcej informacji o niezwykłych właściwościach pokrzywy znajdziesz w naszym niedawnym tekście . Nie jest to jedyna powszechnie spotykana roślina, z której można mieć pożytek w kuchni .

makaron z pokrzywą.png
Canva / Mariha-Kitchen
Pracownica Żabki pokazała szokujące nagranie. Nie uwierzysz co robią klienci
Pilny apel uwielbianej restauracji. W mięsie wykryto salmonellę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy