Niektórzy mają ją za chwast, a może zastąpić kapustę. Rośnie niemal wszędzie
Babka lancetowata jest rośliną powszechnie występującą w Polsce. Z łatwością można spotkać ją na polach, w lasach lub na łąkach. Choć jej właściwości lecznicze są na ogół dobrze kojarzone, to niewiele osób zna kulinarne zastosowanie tej rośliny. Z jej liści można z łatwością wyczarować nie tylko zdrowotne mikstury, ale także oryginalną przekąskę.
Babka lancetowata to pospolita, choć niedoceniana roślina
Babkę lancetowatą kojarzymy głownie ze skaleczeniami. Jej liście nie raz używane były do tamowania niewielkich ranek powstałych podczas codziennych zabaw z rówieśnikami. Okazuje się, że roślina ma doskonałe zastosowanie w naszej kuchni. Jej liście możemy znaleźć dosłownie wszędzie.
Najlepszy sezon na zbieranie babki przypada na miesiące wakacyjne. To właśnie w lipcu i sierpniu z łatwością znajdziemy bogactwo młodych liści, które z powodzeniem można włączyć do swojego jadłospisu. Powinny one jednak pochodzić z czystych i sprawdzonych terenów z dala od ruchliwych dróg. Przez zjedzeniem roślinę warto przez klika minut obgotować we wrzącej wodzie.
Zawsze pij kawę o tej porze. Ma wtedy najlepsze działanie, same korzyściCo można przyrządzić z babki lancetowatej?
Babkę lancetowatą można z łatwością przemienić w smaczną i zdrową przekąskę. W tym celu przygotowujemy ciasto naleśnikowe i obtaczamy w nim zebrane i oczyszczone liście. Następnie smażymy całość na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu najlepiej podać potrawę posypaną cukrem pudrem lub cynamonem.
Babka lancetowata będzie świetnym składnikiem oryginalnej wersji popularnych kotletów mielonych. Wystarczy ugotować ziemniaki, zmielić je razem z zielonymi listkami i dodać do mięsa mielonego. Do powstałej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę i przyprawy, po czym formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w klasyczny sposób. Po chwili smażenia gotowe są do podania.
Młode listki babki lancetowatej będą dobrym dodatkiem do surówek i sałatek. Smacznie skomponują się z naszymi ulubionymi składnikami jako zamiennik kapusty. Roślina posłuży także za składnik zdrowego napoju owocowego. Zmiel je, zalej sokiem oraz wodą mineralną i gotowe.
Co jeszcze warto przygotować z liści babki lancetowatej?
Babka lancetowata charakteryzuje się zadziwiającymi właściwościami prozdrowotnymi. Można ją stosować nie tylko zewnętrznie, ale także wewnętrznie. Roślina ta działa bowiem na nasz organizm jak naturalny antybiotyk, a przy tym oczyszcza płuca, żołądek i krew. Dodatkowo poprawia krzepliwość i wykazuje sprawdzone działanie moczopędne.
Z babki łatwo przygotujemy domowy syrop. Liście blendujemy zalewamy odrobiną wody, po czym dodajemy miód i cukier. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż płyn stanie się gęsty. Po ostudzeniu i przecedzeniu trzymamy syrop w lodówce i spożywamy w czasie kaszlu lub przeziębienia.
Zebrane liście babki można ususzyć i wykorzystać w późniejszym okresie do przyrządzenia naparu. Taka herbatka ma działanie przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Napar można pić nawet kilka razy dziennie. Sprawdzi się szczególnie w miesiącach, kiedy narażeni jesteśmy na rozmaite infekcje.
Liście babki lancetowatej należ prawidłowo wysuszyć. W tym celu równomiernie rozkładamy je na płaskiej powierzchni i pozostawiamy w suchym ciepły miejscu. Nie powinny nachodzić na siebie, gdyż przez to gniją, tracąc swoje cenne właściwości. Te niezdatne do użytku rozpoznamy po zmianie barwy z zielonej na brązową. Domowy syrop przygotujesz z popularnych żółtych kwiatów, które powszechnie spotykane są na wiosnę. Wystarczy dodać 1 łyżkę do kawy, aby poranny napój dodał solidnej dawki energii i zaspokoił pierwszy głód.