Smakosze.pl Porady Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup
TRICOLORS/East News; suzanatrifkovic, Getty Images

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup

18 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Magda Gessler jest jedną z największych specjalistek z wiedzy o polskiej sztuce kulinarnej. Nie bez powodu uważa ona, że Polacy potrafią ugotować najlepsze zupy na świecie - z pewnością można znaleźć dużo ludzi, którzy podzielają jej wiarę.

Niestety, będąc tak dobrymi w gotowaniu, często lubimy korzystać ze skrótów, które niekoniecznie są poprawne. Jednym z nich jest włoszczyzna, czyli zestaw warzyw potrzebnych do ugotowania rosołu. Kupowanie całej kiści jest błędem, ponieważ jest to drogie i niesmaczne wyjście.

Magda Gessler krytykuje Polaków za korzystanie z włoszczyzny

Nasza kuchnia jest znana praktycznie na całym świecie. Największą popularnością cieszą się kiełbasy, które w Stanach Zjednoczonych robią prawdziwą furorę, oraz pierogi - wielka różnorodność sprawia, że każdy może znaleźć jakiś ich rodzaj idealnie wpasowujący się w gusta.

Podobnie jest z zupami, które chwalone są przez przyjezdnych. Żurek jest niewątpliwym liderem, jednak takie klasyki jak zupa ogórkowa czy pomidorowa również zdobywają wielu miłośników. Niestety, Polacy mają tendencje do korzystania z ułatwienia, który jest ogromnym błędem.

Kupowanie kompletu warzyw w siatce to dla mnie bzdura. Kosztuje on więcej niż kilogram selera! Taki zestaw to wyjątkowe uproszczenie zupy, a przecież gotujemy je w Polsce najsmaczniejsze . Nikt nie robi takich zup jak Polacy - mówi dla portalu fakt.pl Magda Gessler.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały sposób na domową zupę pomidorową, którą ugotujesz w szybkim tempie. W tym tekście z kolei zdradzamy najnowsze promocje w sklepach takich jak Biedronka i Lidl, na które warto zwrócić uwagę.

Warzywa kupuj osobno

Dziennikarze portalu fakt.pl postanowili sami sprawdzić jak wyglądają ceny, gdy kupuje się warzywa osobno. Okazało się, że zdołali zaoszczędzić kilka złotych - włoszczyzna w siatce kosztowała ich 6,49 złotych, z kolei za taką samą ilość świeżych warzyw kupionych samodzielnie, musieli zapłacić tylko 2,07 zł.

Warzywa pakowane do włoszczyzny często nie są najlepszej jakości - producenci próbują w ten sposób sprzedać produkty, które często nie zostałyby kupione. Z kolei marchew czy seler leżące luzem są zazwyczaj znacznie lepsze, dlatego warto sięgać właśnie po nie.

Dzięki korzystaniu z warzyw z wyższej półki jakościowej można ugotować znacznie smaczniejszy wywar. Co więcej, wypełniony jest on również dużą ilością substancji odżywczych i mikroelementów, dlatego tak ważne jest przygotowywanie jedzenia z jak najlepszych składników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy