Smakosze.pl Przepisy Makaron z suszonymi pomidorami. Tani obiad za 3 złote, a efekt jak z najlepszej restauracji
canva/Roxiller, Getty Images

Makaron z suszonymi pomidorami. Tani obiad za 3 złote, a efekt jak z najlepszej restauracji

23 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zawsze w okresie przedświątecznym nasze wydatki znacznie rosną, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na tani obiad. Niżej zdradzamy recepturę na makaron z suszonymi pomidorami z 3 składników. Jedna porcja kosztuje mniej niż 3 zł, co pozwala zaoszczędzić całkiem dużą sumę.

Pyszny i sycący obiad dla całej rodziny może być jednocześnie tani bez żadnej straty na jakości. Dowodem na to jest niżej zaprezentowana receptura na makaron z suszonymi pomidorami.

Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie 3 podstawowych składników, które można kupić w większości sklepów spożywczych. Jedna porcja kosztuje około 2,70 zł. Ł ącznie z podanych proporcji można zrobić około 5 pełnych talerzy, którymi naje się nawet największy łakomczuch.

Przepis na makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g makaronu penne

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju

  • 200 g żółtego sera

Wlej zimną wodę do dużego i szerokiego garnka. Postaw go na gazie, wsyp do płynu sól i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj makaron i ugotuj go al dente Odcedź go z wody, zachowując pół szklanki płynu.

Pomidory wraz z olejem przełóż do wysokiego naczynia i dokładnie je zblenduj. Jeśli chcesz zachować nieco większe kawałki pomidorów, połowę z nich możesz posiekać nożem.

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż zmiksowane pomidory na patelnie i podsmaż je. Po 5 minutach wlej wodę z makaronu, wrzuć penne i energicznie wymieszaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z tartym żółtym serem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał. Ten tekst zdradza idealny sposób na kluski śląskie.

Makaron z pomidorami

Źródło zdjęcia: canva/zkruger, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy