Smakosze.pl Przepisy Makłowicz dodaje go do sernika. Ciasto zawsze się udaje i jest puszyste jak chmurka
Fot. TRICOLORS/East News, Canva/PicLeidenschaft

Makłowicz dodaje go do sernika. Ciasto zawsze się udaje i jest puszyste jak chmurka

10 grudnia 2024

Puszysty sernik to marzenie wielu łasuchów. Teraz właśnie taki wyjdzie dzięki przepisowi od Roberta Makłowicza. Trudno uwierzyć w to, co znany dziennikarz i krytyk kulinarny dodaje do sernika. Jednak efekt jest doskonały. Sernik Makłowicza kusi puszystością i niebiańskim smakiem.

Sposób na puszysty sernik

Sernik jest ciastem , który kochają Polacy. Jemy go na święta Bożego Narodzenia i bez większych okazji . Smak ciasta jest jednym z najbardziej ulubionych. Doceniamy też puszystość tego lubianego wypieku. Jednak jak ją uzyskać?

Niestety sernik czasem opada i staje się twardy. Po puszystości pozostaje tylko wspomnienie. W takim momencie warto wiedzieć, że nie wszystko stracone. Przepis na sernik od Roberta Makłowicza gwarantuje puszystość i pyszny smak. Wszystko dzięki ziemniakowi , który jest składnikiem ciasta . Sernik Makłowicza najlepiej smakuje z musem wiśniowym.

sernik
Fot. Canva
Strzelczyk wziął kapustę i kiełbasę i zrobił pyszny obiad. Lepszy niż bigos i gołąbki razem wzięte

Jak upiec sernik z ziemniakiem z przepisu Roberta Makłowicza?

Składniki na sernik:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 ½ łyżki zgniecionych ziemniaków
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • laska wanilii
  • cytryna
  • szczypta soli
  • 4 białka
  • garść rodzynek

Składniki na mus wiśniowy:

  • 1.2 kg mrożonych wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Przygotowanie sernika zaczniemy od zmiksowania żółtek, ziemniaków i cukru pudru. Dokładamy ser, mąkę i łączymy składniki . Dokładamy startą skórkę z cytryny, rodzynki i wanilię. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodajemy ją masy serowej i delikatnie mieszamy . Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem, oprószamy mąką i przekładamy do niej masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.

Sernik Makłowicza poleca się na deser

Teraz robimy mus wiśniowy . Zamrożone wiśnie przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy goździki, cynamon, cukier. Gotujemy ok. 30 minut i mus podajemy z sernikiem. Smak jest wyborny, a sernik pięknie wyrasta i jest wyjątkowo puszysty.

Dzięki ziemniakowi masa serowa staje się bardziej kremowa i wilgotna. Efekt jest wart wypróbowania . Przepis Roberta Makłowicza sprawdzi się na Boże Narodzenie. Taki sernik z ziemniakiem stanie się hitem. Pisaliśmy o najnowszych promocjach w Biedronce. Polecaliśmy też przepis na sernik o nazwie Ambasador od Heni Foks.

sernik
Fot. Canva

Źródło: pysznosci.pl

Polacy nagminnie dodają do mięs i rosołu. Najgorszy wybór, powoduje choroby i tycie
Obierz cebulę i połóż ją na pokrywce od słoika. Patent na medal
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy