Henia przebiła Gessler i Wachowicz. Jej sernik „Ambasador” to poezja smaku
Zainspiruj się przepisem znanej domowej kucharki i przygotuj według niego obłędny sernik. Jeszcze bardziej zachwyca smakiem i okazałym wyglądem niż ten w wersji tradycyjnej. Przygotowanie ciasta jest banalne i zajmuje tylko kilka chwil. Ciastem nie pogardziłaby nawet sama Magda Gessler.
Sernik inaczej
Henia Foks jest znaną z Internetu autorką przepisów kulinarnych. Swoim radami dzieli się na kanale YouTube oraz w dwóch książkach kucharskich. Przy jednym z jej przepisów na sernik mogą się schować nawet największe autorytety kulinarne w naszym kraju.
Foks pokazała, jak zrobić rewelacyjny sernik Ambasador. Takie ciasto na pewno zachwyci wszystkich domowników, a w dodatku nie skończy się na jednym kawałku. Upiecz i przekonaj się sama, jakie jest smaczny.
Cała Polska korzysta z przepisu Ani Bardowskiej na pierniczki. Nie ma lepszegoJakie składniki na ciasto?
Do przygotowania sernika Ambasador potrzebne będą zarówno składniki na ciasto, jak i na masę serową. Jest ich całkiem sporo, ale każdy z nich jest niezbędny do przygotowania ciasta. Głównym produktem, jak w każdym serniku, jest twaróg. Oprócz niego potrzebne będą także brzoskwinie, budyń czy mąka. Wszystkie składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 1 szklanka + 4 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu
- 1 szklanka mleka
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki oleju
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 puszka brzoskwiń
- szczypta soli
Przepis na sernik Ambasador
Przygotowanie sernika rozpocznij od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej sól, cukier, jedno jajko, proszek do pieczenia, śmietanę oraz kakao. Wlej olej i za pomocą dłoni połącz ze sobą składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a na jej spód równomiernie wyłóż połowę ciasta.
Do miski wsyp cukier, dwa budynie i wbij pięć jajek. Wlej mleko i włóż twaróg. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę serową. Brzoskwinie pokrój w kostkę i wyłóż na spód ciasta. Owoc zalej masą i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzchu rozsyp pozostałe ciasto. Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę. Po wystudzeniu podawaj na deser.
Sprawdź także przepis na ciasto na pierogi oraz wypróbuj sprawdzony przepis na pierniczki.