Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Odpowiedź zaskakuje
canva/arfo; TRICOLORS/East News

Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Odpowiedź zaskakuje

23 grudnia 2021

Wielu smakoszy na wigilijnym stole postawi sałatkę jarzynową. Specjał ten, jak chyba żaden inny, budzi wiele dyskusji. W jednej z nich udział wziął Robert Makłowicz. Kucharz zdradził ostatnio, jakiego majonezu używa do jej przyrządzenia.

Wiele jest wersji jarzynowej. Można ją podać np. z grzybkami marynowanymi czy pomijając nabiał . Warto zdać sobie sprawę z faktu, że niezależnie od tego, jaki składniki wybierzemy, za gros smaku tego rarytasu odpowiada sos, w którym najczęściej używamy majonezu.

Jaki majonez wybrałby Robert Makłowicz?

Odpowiedź kucharza nie rozwiązuje niestety dylematu dotyczącego wyboru producenta majonezu. Podróżnik wskazał bowiem, że jego zdaniem wigilijny klasyk najlepiej smakuje z jajecznym sosem przyrządzonym w domu:

„Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!” — powiedział w rozmowie z dziennikarzem Onetu.

Wspomniał też, że miał okazję spróbować wegańskiej wersji majonezu. J ego zdaniem to naprawdę smaczna alternatywa i poleca ją swoim fanom.

Czy majonez musi poróżnić nas przy świątecznym stole?

Jeżeli pójdziecie za radą znanego kucharza, dyskusja o zakupie odpowiedniej marki specjału nie zaistnieje. Jakiś czas temu zdradzaliśmy wam już recepturę Ani Starmach na jajeczny dodatek do jarzynowej. Z nią z pewnością wyjdzie wam smaczny.

A jeśli chcecie, by wasza jarzynowa wyszła lekka, dodajcie do niej jogurtu. Wtedy nie będziecie musieli obawiać się, że wigilijny smakołyk będzie o sobie przypominał po spożyciu. Jeżeli wybierzecie jogurt sojowy, waszej sałatki ze spokojem skosztują również weganie.

Domowy majonez w misce
Robert Makłowicz poleca domowy majonez do jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: podroze.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy