Marynowana dynia w bajecznie pysznej zalewie curry
Sezon na dynię trwa. Marynowana sprawdzi się doskonale jako samodzielna przekąska albo dodatek do mięs czy serów. Proponujemy wam niezwykle aromatyczną wersję marynowana z dodatkiem przyprawy curry.
Z dyni można przyrządzić wiele pysznych dań zarówno słodkich — takich jak to ciasto miodowe z przepisu Ewy Wachowicz — jak i wytrawnych. Podkręci smak wielu potraw — np. tych kotletów — ale też z powodzeniem zagra pierwsze skrzypce. Ta ostatnia sytuacja ma miejsce w naszym nowym przepisie. Zróbcie zakupy i działajcie — dynia będzie przepyszna.
Przepis na słodko-kwaśną dynię marynowaną o orientalnym charakterze
Składniki:
-
4 kg dyni
-
1 szklanka brązowego cukru
-
3 szklanki octu jabłkowego
-
2 l wody
-
2-3 łyżeczki soli
-
2 łyżki przyprawy curry
-
15 ziaren ziela angielskiego
-
15 lasek cynamonu
-
30 goździków
Przygotowanie:
Dynię obieramy, dzielimy na części i usuwamy pestki wraz z miękkim miąższem. Twardą część kroimy w dużą kostkę. Warzywo wkładamy do wypieczonych w piekarniku i ostudzonych słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami.
Dolewamy octu i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Marynata powinna być słodko-kwaśna o wyraźnym aromacie curry. Gorącym płynem zalewamy dynię , równomiernie rozdzielając przyprawy miedzy słoiki.
Zakręcamy wygotowanymi pokrywkami i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Studzimy. Podajemy do mięs, wędlin i serów w towarzystwie świeżego chleba z delikatną oliwą lub olejem lnianym.
Wskazówki:
-
Pestki dyni możemy wysuszyć — stanowią świetną, wyjątkowo zdrową przekąskę. Są bogate m.in. w kwas foliowy, magnez i fosfor.
-
Jeżeli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy jej obierać. Skórka jest jadalna. Jest też jednocześnie mączysta, więc możemy chcieć jednak obrać dynię. Jeśli się na to zdecydujemy, zachowajmy skórki — będą świetnym zagęstnikiem do gulaszy czy rzadkich zup kremów .
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakizycia