Smakosze.pl Przepisy Mieszam 4 składniki i ścieram do nich jabłko. Nie znam lepszego sposobu na kolację na słodko
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Mieszam 4 składniki i ścieram do nich jabłko. Nie znam lepszego sposobu na kolację na słodko

26 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na dzisiejszą kolację? Zamiast zwyczajnych kanapek przygotuj inne danie w zupełnie inny sposób. Kolacja na ciepło, jaką zrobisz z tym przepisem, zasmakuje każdemu. Wypróbuj sposób, a będziesz wracać do niego bardzo często.

Kolacja na ciepło lepsza niż kanapki

Kolacja jest tam samo ważnym posiłkiem, jak i śniadanie. Należy pamiętać tylko o kilku zasadach. Przede wszystkim posiłek musi być lekki, bo wtedy organizm nie będzie zbyt obciążony  przed snem. Dodatkowo ten ostatni posiłek nie może być spożywany zbyt późno. Dlatego zawsze jedz go kilka godzin przed snem, a zaśniesz bez problemu.

Wszystkie te cechy spełnia kolacja na ciepło, którą w łatwy sposób przygotujesz z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu. Zrób to danie nawet dzisiaj, a cały dom zachwyci się jej doskonałym smakiem.

ciasto na kolację.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Wbijam jajka do arbuza i odpalam blender. Ten deser to hit lata

Tylko cztery składniki

Danie na kolację nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczy, że będziesz miała w kuchni cztery tanie i powszechne produkty oraz jabłko. Wszystkie poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Zrób to, zanim wybierzesz się na zakupy, a będziesz mieć pewność, że o niczym nie zapomnisz. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Sprint Cooking , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jabłko

Kolacja na ciepło - przepis

Do miski wbij jajko i wsyp cukier waniliowy. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj składniki na jednolitą masę. Następnie wsyp mąkę i ponownie wymieszaj całość. Umyte jabłko obierz, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Wiórki dodaj do jednolitej masy i wymieszaj je.

Na patelni rozgrzej olej. Wyłóż na nią całą masę i równomiernie ją rozprowadź. Placek smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Ściągnij go z patelni. Możesz przyozdobić go cukrem pudrem i podać na kolację. Sprawdź przepis na kotlety lepsze niż mielone oraz zobacz, co zrobić z cukinii .

kolacja.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Pokrój pomidory, obsyp czosnkiem i wstaw do piekarnika. Ten przepis polecam każdemu
Zrywam w ogrodzie i robię z niej syrop. Zimą mi za niego dziękują
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy