Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram 3 składniki, mieszam i smażę. Te kotlety smakują mi bardziej, niż klasyczne mielone
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.07.2024 17:28

Ścieram 3 składniki, mieszam i smażę. Te kotlety smakują mi bardziej, niż klasyczne mielone

kotlety
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Zainspiruj się i na dzisiejszy obiad podaj kotlety inne, niż zazwyczaj. Ta potrawa zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. Domownikom spodoba się na tyle, że poproszą o dokładkę. Wypróbuj ten sposób, a o mielonych zapomnisz na długo. 

Kotlety lepsze niż inne

Kotlety to podstawa niejednego obiadu. W naszych jadłospisach od zawsze królowały schabowe i mielone, ale być może te z przepisu zmienią ten stan. Chodzi o kotlety jajeczne z pieczarkami, które przygotowuje się tylko z trzech prostych i tanich składników. 

Są na tyle dobre, że podane na obiad mogą konkurować nawet z mielonymi. Rodzina na początku będzie zdziwiona, że nie ma tych klasycznych, ale kiedy je spróbują, od razu docenią ich smak. Szczególnie że ich przygotowanie trwa chwilę i jest bardzo łatwe. 

smażenie pieczarek.jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród
Podsmaż jabłka i zalej je tym kremem. Szarlotka będzie rozpływać się w ustach

Wystarczą tylko trzy składniki

Do przygotowania kotletów w ogóle nie potrzebujesz mięsa. Najważniejsze są trzy główne składniki oraz kilka dodatków. Większość z nich na pewno masz w swojej kuchni, więc za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź listę umieszczoną poniżej. Znajdziesz tam potrzebne produkty oraz ich proporcje. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Weronika Domogród, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 350 g pieczarek
  • 50 g żółtego sera w kostce
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę. Umyte pieczarki zetrzyj na tarce i podsmaż je razem z cebulą. Kiedy zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj ze sobą składniki.

Pięć jajek ugotuj na twardo i zetrzyj na małych oczkach tarki. Pieczarki przełóż do miski i dodaj starte jajka i ser. Wsyp bułkę tartą i wbij jajko. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. 

Następnie uformuj z niej kotlety, zrób to w takim sam sposób, jakbyś robiła kotlety mielone. Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj je na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Sprawdź, co przygotować z cukinii oraz dowiedz się, jaki sok warto zrobić w lipcu

uformowane kotlety.jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród