Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o cukrze, mące przennej i smażeniu. Faworki od Anny Lewandowskiej są inne niż wszystkie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.01.2025 21:00

Zapomnij o cukrze, mące przennej i smażeniu. Faworki od Anny Lewandowskiej są inne niż wszystkie

Ania Lewandowska i faworki
fot. Canva i instagram/Anna Lewandowska

Ania Lewandowska ma sposób na to, by przekąska na tłusty czwartek była jak najlżejsza i jak najmniej kaloryczna. A właściwie wiele sposobów. Dotyczą one zarówno podmiany składników, jak i sposobów przygotowania.

Faworki Ani Lewandowskiej

Kim bylibyśmy bez dietetyków, osób, które starają się wydłużyć nam życie, odbierając jego największe radości? Żarty na bok – dla wielu tłusty czwartek jest nie lada wyzwaniem, jeśli chodzi o ilość kalorii. Dla nich wszystkich świetną alternatywą dla tłustości będą faworki samej Ani Lewandowskiej.

Oczywiście, dobrze przygotowane tradycyjne faworki, zahartowane spirytusem i smażone w odpowiedniej temperaturze, nie są koszmarnie tłuste. Nie są też tak kaloryczne jak pączki. Jednak Lewa ma dla nas przepis tak zmodyfikowany, że aż dziw, że wychodzą z niego rzeczywiście faworki.

faworki z cukrem pudrem

Ani razu nie byłam chora w tym sezonie. Ten syrop odmienił moje życie

Dietetyczne faworki

Faworki Ani są bardzo proste w przygotowaniu. Można więc pokusić się o zrobienie dwóch porcji – jednej tradycyjnej, a drugiej dietetycznej. A później podać na stół i obserwować, jak wypadną w porównaniu, jeśli chodzi o uznanie konsumentów.

Składniki

  • 400 g mąki owsianej
  • 200 ml jogurtu kokosowego
  • 60 g ksylitolu lub mielonego erytrytolu
  • 4 żółtka jajek kurzych
  • Szczypta sody oczyszczonej

Pieczone faworki z mąki owsianej

Odmierzamy ⅓ słodzika. Do miski wlewamy żółtka, dosypujemy tę porcję oraz sodę oczyszczoną. Wszystko ubijamy na puszystą masę.

Do żółtek stopniowo dodajemy jogurt kokosowy i dosypujemy partiami mąkę. Ciasto cały czas energicznie mieszamy. Wyrabiamy je, aż będzie sprężyste i gładkie.

Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy tak cienko, jak się da. Dzielimy na paski i zawijamy faworki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Faworki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż będą rumiane. Powinno to zająć ok. 12 minut. Po wyjęciu posypujemy je pozostałym słodzikiem.

Porównaj ten przepis z tradycyjnym na faworki na smalcu. Spróbuj też nietypowej fasolki po bretońsku.

faworki na papierze