Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto jest tak pyszne, że robię od razu dwie blaszki. Zawsze się udaje, wystarczy chwila i gotowe

To ciasto jest tak pyszne, że robię od razu dwie blaszki. Zawsze się udaje, wystarczy chwila i gotowe

Ciasto bez pieczenia jak karpatka
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking najlepsze ciasta

Zrobienie smacznego ciasta bez pieczenia nie musi oznaczać wielu godzin pracy. Przepis na deser niczym karpatka jest znacznie prostszy, a w moim domu przysmak ten znika niemal ekspresowo. Warto od razu zrobić podwójną porcję.

Wyśmienite ciasto bez pieczenia à la karpatka

Jeśli kochacie słynny deser z górami i dolinami, którego zrobienie wymaga jednak pewnej wprawy, pomysł na wersję bez pieczenia z pewnością wam się spodoba.

Wykorzystamy w niej chrupiące, podłużne ciasteczka zwane rurką ptysiową. Są przyjemne w smaku, a jednocześnie pięknie zastąpią parzoną masę o charakterystycznym kształcie.

Składniki:

  • 250 g ciasteczek słomek
  • 2 opakowania budyniu bez cukru, każde o masie 40 g
  • 700 ml mleka lub napoju sojowego
  • 300 g miękkiego masła lub margaryny
  • 60 g cukru
  • chłodna czarna herbata

Składników do przygotowania deseru nie ma wiele, a sam proces też jest prosty. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu.

Przygotowanie budyniu do ciasta bez pieczenia.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking najlepsze ciasta
Pokrój wszystko w kostkę i ułóż warstwami. Ta sałatka gyros bije na głowę nawet jarzynową

Jak zrobić ciasto bez pieczenia podobne do karpatki?

Zaczynam od przygotowania budyniu do kremu, bo będzie trzeba go wystudzić. W tym celu w 200 ml mleka lub roślinnego odpowiednika rozprowadzam budyniowe proszki.

W garnku podgrzewam pozostałe 500 ml produktu. Gdy zacznie się gotować, przelewam do niego masę z budyniem. Teraz — cały czas mieszając — gotuję ją przez 2-3 minuty.

Przekładam do zimnego naczynia, by przyspieszyć studzenie. Przykrywam dodatkowo folią tak, aby przylegała ona do powierzchni deseru mlecznego. Dzięki temu nie utworzy się na niej twarda skorupka.

W formie wyłożonej papierem do pieczenia układam delikatnie nasączone w herbacie ciasteczka. Na ich wierzchu będę umieszczać krem wykonany z przestudzonego budyniu i masła lub margaryny.

Oba składniki muszą być w zbliżonej temperaturze, a łączę je, dodając mleczny deser łyżka po łyżce i miksując tylko do połączenia się składników. W ten sposób uzyskam znakomitą konsystencję kremu.

Połowę porcji układam na ciastkach, a następnie na wierzchu tworzę kolejną warstwę z tej słodyczy. Wykładam resztę masy budyniowej i znowu przykrywam ciastkami. Całość zabezpieczam folią spożywczą i wstawiam do lodówki, aby zastygła. Najlepiej chłodzić ciasto bez pieczenia przez całą noc.

Jak podawać ciasto bez pieczenia wyglądające jak karpatka?

Smakołyk idealnie pasuje do popołudniowej filiżanki kawy. Można go udekorować polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne. Dobrym pomysłem będzie też dodanie kleksa z bitej śmietany i położenie obok kilku świeżych owoców jagodowych.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy prosty i smaczny sernik na zimno. Spróbujcie też koniecznie wyśmienitego tiramisu w wersji niewymagającej używania piekarnika.

Ciasto bez pieczenia przypominające karpatkę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking najlepsze ciasta