Smakosze.pl Przepisy Moje kotlety są lepsze, niż mielone i schabowe razem wzięte. Robię je w każdy weekend, rodzina ciągle prosi o więcej
Materiał YouTube z kanału Kulinarna Wiola

Moje kotlety są lepsze, niż mielone i schabowe razem wzięte. Robię je w każdy weekend, rodzina ciągle prosi o więcej

12 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Od dawna nie robię już schabowych na niedzielny obiad. Mielone także przestały wystarczać mojej rodzinie. Od kiedy podałam im kotlety siekane, nie chcą niczego innego. Ich smak powala, a wykonanie jest proste i ekspresowe.

Kotlety siekane zrobić w kilkanaście minut

Kotlety siekane to danie tak samo pyszne, jak proste. Wystarczy pokroić mięso, wymieszać je z dodatkami i usmażyć na patelni. Soczyste kotleciki zachwycą całą rodzinę, a Ty będziesz mieć więcej czasu na odpoczynek. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sama.

Podstawowym składnikiem kotletów siekanych jest delikatne mięso z kurczaka. Pozostałe dodatki możesz wybierać wedle własnych upodobań, przez co potrawa za każdym razem smakować będzie nieco inaczej. Ten pyszny obiad pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Porcje znikną z talerzy, zanim się obejrzysz.

krojenie kurczaka.jpg
Canva / MartinFredy
Ten tłuszcz chroni serce i obniża zły cholesterol. Dostałam porcję na próbę od mamy, teraz używam go do wszystkiego

Przepis na wyśmienite drobiowe kotlety siekane

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 niewielka cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ekspresowe kotlety siekane z kurczaka?

Mięso na kotlety siekane oczyść . Posiekaj je i przełóż do miski. Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę .

Do miski wbij jajko i dodaj do niego śmietanę . Do składników dosyp mąkę. Wymieszaj całość na gładką masę na pomocą trzepaczki lub miksera . Dołóż do niej pokrojone składniki kotletów siekanych i połącz całość .

Masę na kotlety siekane dopraw do smaku solą i pieprzem . Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Za pomocą łyżki wykładaj wymieszane składniki, formuj w niewielkie kotleciki i smaż na złocisty kolor z obu stron . Podawaj ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką . Takie smażenie kotletów mielonych sprawi, że będą surowe w środku . Dodaj ten składnik do surówki z kapusty i ciesz się jej obłędnym smakiem .

gotowe kotlety siekane.jpg
Materiał YouTube z kanału Przepisy Joli
Żaden sos pomidorowy. Wachowicz zalewa gołąbki staropolską zupą
Moja mama nigdy nie wyrzucała obierków z ogórków. Robiła z nich zamiennik ulubionego produktu
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy