Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Smażysz mielone w ten sposób? To poważny błąd, przez niego kotlety są surowe w środku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.08.2023 15:30

Smażysz mielone w ten sposób? To poważny błąd, przez niego kotlety są surowe w środku

kotlety mielone
Canva/Berkut_34

Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. Są lubianym daniem obiadowym, które można przygotować w krótkim czasie. Jednak jak długo smażyć kotlety mielone, by nie były surowe w środku? Jest kilka zasad, które warto przestrzegać. Wiele osób popełnia ogromny błąd. Unikając go, kotlety wyjdą soczyste i smaczne.

Kotlety mielone, czyli polski obiad

Kotlety mielone są daniem często podawanym w polskich domach na obiad. Przyrządzamy je na co dzień, ale są też serwowane podczas niedzielnego obiadu z rodziną. Idealne mielone to soczyste wnętrze i chrupiąca skórka. Jednak bywa, że mimo dobrych chęci mielone wychodzą surowe w środku.

Pojawia się pytanie, jak długo smażyć kotlety mielone, by były soczyste w środku i przede wszystkim usmażone? Zwykle cały proce smażenia trwa około 15- 20 minut. Kotlety mielone wymagają uwagi, ale warto ją im poświęcić, bo efekt będzie pyszny. O czym jeszcze warto pamiętać? Dowiesz się tego w dalszej części artykułu.

Canva / boiling

Polacy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Ten patent to hit

Jak smażyć kotlety mielone?

Najlepiej na kotlety mielone wybrać mięso wieprzowo-wołowe. Taka mieszanka sprawi, że kotlety nie będą zbyt suche. Jednocześnie mięso nie powinno być zbyt tłuste. To też spowoduje podczas smażenia, że kotlety stwardnieją. 

Kotlety mielone należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na początku ustawiamy średnią moc palnika, a potem ją zwiększamy. W ten sposób smażymy najwyżej 2 minuty z każdej strony. Jeśli chcemy, żeby mielone nie były surowe w środku, to zmniejszamy moc palnika o co najmniej połowę i smażymy 5 minut z każdej strony. 

Przydatne triki, czyli usmaż pyszne mielone

Bardzo ważne jest, by nie układać kotletów zbyt ciasno na patelni. Lepiej smażyć mielone na dwie tury. Inaczej kotlety ściśnięte na patelni nie wysmażą się równomiernie. Do smażenia powinno wybierać się masło klarowane, smalec lub olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. 

Jako przypraw użyj tylko soli i pieprzu. Po początkowym podsmażeniu możesz je przełożyć do piekarnika. Jeśli zależy ci, by mielone nie były w środku surowe, to możesz podczas smażenia kilkakrotnie je obracać na drugą stronę. Pisaliśmy o patencie teściowej na mielone. Radziliśmy też, na czym najlepiej smażyć mielone. 

kotlety mielone