Smakosze.pl Przepisy Na sylwestra podam chlebek z serem i czosnkiem. Ten przepis Strzelczyka jest hitem w moim domu
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Na sylwestra podam chlebek z serem i czosnkiem. Ten przepis Strzelczyka jest hitem w moim domu

30 grudnia 2024

Po świątecznym obżarstwie tradycyjnymi potrawami przychodzi sylwestrowy czas nietypowych przekąsek. Taki chleb czosnkowy należy do gwiazd naszych domówek. Można jeść go palcami, świetnie pasuje do innych przekąsek, a ponieważ jeść go będą wszyscy – można nawet się po nim całować!

Domowy chleb czosnkowy

Jest mnóstwo przepisów na chleby czosnkowe . Najprostszy to przygotowanie aromatyzowanego masła i świeżego – domowego lub nie – pieczywa. Jednak Tomasz Strzelczyk, ulubieniec polskich kucharzy i kucharek, nie szuka półśrodków.

Jego chleb czosnkowy to drożdżowy wypiek , na mlecznej bazie, dodatkowo z pietruszką i przede wszystkim serem.

Będzie się ciągło i będzie pyszne – obiecuje Tomasz Strzelczyk

Jego przepis spełnia tę obietnicę. Tak powstaje rwany chleb czosnkowy , idealny do przekąszania na imprezie.

wykrawanie ciasta
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

Chleb czosnkowy Strzelczyka

To, co nietypowe w przepisie kucharza, to sposób przygotowania chleba. Tomasz Strzelczyk piecze go w foremce, układając ciasto jak lazanię. Dlatego nie jest to zwykły chleb, ale szarpany chlebek czosnkowy : całe danie zamknięte w formie pieczywa.

Składniki

  • 550 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 70 g masła
  • 100 g cheddara
  • 100 g goudy
  • 1 kulka świeżej mozzarelli z zalewy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • Cukier, sól

Rwany chlebek czosnkowy

Mleko i masło podgrzewamy w rondelku z łyżką cukru. Kiedy będą ciepłe, dodajemy pokruszone drożdże i czekamy, aż zaczyn wystartuje. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę.

Do mąki dodajemy dwa jajka. Wlewamy ciepłe mleko z masłem, dosypujemy łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i niekleiste . Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Sery cheddar i gouda ścieramy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Farsz chlebowy mieszamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podłużny placek o grubości kilku milimetrów. Na placku odmierzamy szerokość keksówki i kroimy w długie pasy o takiej właśnie szerokości. Najlepiej, by wyszło ich 4 albo 5.

Na jednym z pasów układamy farsz serowy i dodajemy kawałki poszarpanej mozzarelli . Przykrywamy kolejnym pasem i ponownie faszerujemy. Robimy tak aż do przykrycia ostatniej warstwy farszu ciastem.

Pasy chleba kroimy w kawałki o szerokości odpowiadającej wysokości keksówki. Pokrojone układamy je na sztorc, tak by rwany chlebek miał po upieczeniu farsz ułożony w pionie. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Kiedy pieczywo wyrośnie po raz drugi, smarujemy je rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Wstawiamy rwany chlebek do piekarnika na ok. godzinę.

Wypróbuj też przepisy na pastę z tuńczyka i jajek oraz doskonały bulion na nowy rok .

rwany chlebek czosnkowy w foremce
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Jutro Dino zmienia godziny otwarcia. Trzeba się śpieszyć, szansa na hity za bezcen
Nie czekam do wiosny, by zrobić kapustę zasmażaną. Przyrządzam ją ze składnika dostępnego cały rok
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy