Najlepsza, niezawodna surówka z pora i marchewki
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką pora i marchewkę? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić najlepszą, niezawodną surówkę z pora i marchewki. Jej lekko ostry smak sprawia, że doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych.
Por nie jest może zbyt popularny w naszej kuchni, ale można z niego przygotować naprawdę wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest surówka. Por nadaje jej lekko pikantnego smaku, który warto przełamać dodatkiem słodkiej marchewki i kwaskowego jabłka. Zobaczysz, że ta harmonia smaków cię urzeknie.
Najlepsza, niezawodna surówka z pora i marchewki
Składniki:
-
1 średniej wielkości por
-
1 jabłko
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 marchewka
-
pół pęczka natki pietruszki
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżka śmietany
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z pora
Por oczyść z wierzchnich liści. Odkrój korzeń i ciemnozielone liście. Pozostałą część przekrój wzdłuż na połowę i dokładnie wymyj ją pod bieżącą, zimną wodą. Por osącz, pokrój w półkrążki.
Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych lub średnich oczkach. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
Jabłko i marchewkę dodaj do pora. Wsyp też natkę pietruszki. Dodaj majonez wymieszany ze śmietaną. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Surówka zyska na smaku, gdy po przyrządzeniu wstawisz ją na ok. godzinę do lodówki.
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne surówki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na surówkę z selera , a także na orientalną surówkę z kapusty .
Źródło zdjęcia: canva/KatarzynaBialasiewicz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kurkanielotka