Smakosze.pl
surówka z kapusty

canva/Yana Gayvoronskaya

Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji

9 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Surówka jest bardzo ważnym dodatkiem do obiadu. Dostarcza witamin i innych cennych składników, a także poprawia smak całego dania. O tej porze roku co prawda nie mamy dużego wyboru warzyw, ale mamy na przykład białą kapustę. Dziś przygotujemy z niej kapuścianą surówkę w słodko-kwaśnej zalewie. Obiecujemy, że będzie lepsza niż w chińskiej restauracji.

Biała kapusta dobrze znosi zimowe przechowywanie. Wystarczy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, by zachowała jędrność i dobry smak. Zawsze więc warto mieć ją w swoich zapasach, bo można z niej przygotować różne przysmaki.

pieczone gołąbki

Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

CZYTAJ DALEJ

Dziś zrobimy z niej surówkę w orientalnym stylu. Dodamy do niej trochę innych warzyw i zalejemy wszystko smaczną mieszanką płynów. Surówka będzie wilgotna, chrupiąca i niezwykle smakowita.

Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji

Składniki:

  • kawałek białej kapusty, 40-50 dag

  • 1 cebulka

  • 1 marchewka

  • pół czerwonej papryki

  • 1/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 3 łyżki octu spirytusowego

  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie surówki

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj tak, jak lubisz - drobniej lub grubiej. Cebulkę obierz, pokrój w piórka.

Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę oczyść z białych błonek i nasion, pokrój w wąskie paski. Wymieszaj wszystkie warzywa.

Wodę wlej do rondelka. Dodaj cukier, sól, ocet i olej. Całość zagotuj, lekko przestudź. Dobrze ciepłą zalewą zalej warzywa. Surówkę wymieszaj.

Wskazówka: Surówka najlepiej smakuje, gdy przegryzie się ze składnikami zalewy. Dlatego po wystygnięciu, najlepiej przykryj ją i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jeśli szukasz inspiracji na inne surówki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na surówkę z selera, a także na surówkę z porów.

poszatkowana kapusta

poszatkowana kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smacznapyza.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >