Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji
Surówka jest bardzo ważnym dodatkiem do obiadu. Dostarcza witamin i innych cennych składników, a także poprawia smak całego dania. O tej porze roku co prawda nie mamy dużego wyboru warzyw, ale mamy na przykład białą kapustę. Dziś przygotujemy z niej kapuścianą surówkę w słodko-kwaśnej zalewie. Obiecujemy, że będzie lepsza niż w chińskiej restauracji.
Biała kapusta dobrze znosi zimowe przechowywanie. Wystarczy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, by zachowała jędrność i dobry smak. Zawsze więc warto mieć ją w swoich zapasach, bo można z niej przygotować różne przysmaki.
Dziś zrobimy z niej surówkę w orientalnym stylu. Dodamy do niej trochę innych warzyw i zalejemy wszystko smaczną mieszanką płynów. Surówka będzie wilgotna, chrupiąca i niezwykle smakowita.
Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji
Składniki:
kawałek białej kapusty, 40-50 dag
1 cebulka
1 marchewka
pół czerwonej papryki
1/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki octu spirytusowego
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie surówki
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj tak, jak lubisz - drobniej lub grubiej. Cebulkę obierz, pokrój w piórka.
Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę oczyść z białych błonek i nasion, pokrój w wąskie paski. Wymieszaj wszystkie warzywa.
Wodę wlej do rondelka. Dodaj cukier, sól, ocet i olej. Całość zagotuj, lekko przestudź. Dobrze ciepłą zalewą zalej warzywa. Surówkę wymieszaj.
Wskazówka: Surówka najlepiej smakuje, gdy przegryzie się ze składnikami zalewy. Dlatego po wystygnięciu, najlepiej przykryj ją i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Jeśli szukasz inspiracji na inne surówki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na surówkę z selera, a także na surówkę z porów.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smacznapyza.blogspot