Niewiarygodne, co Strzelczyk dodaje do farszu na pierogi. O tym składniku nikt by nie pomyślał

Choć wywołuje raczej deserowe skojarzenia, jeden składnik świetnie podbija smak niektórych obiadowych zestawień. Tomasz Strzelczyk przypomina o tym, przygotowując, jak je określa, „prawie klasyczne pierogi”.
Pierogi z kapustą według Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA na YouTube, pokazał pozornie najbardziej klasyczną z klasycznych potraw: pierogi z kapustą i grzybami. Jednak od początku widać, że jego przepis jest mocno podkręcony. I to zarówno pod względem technik, jak i składników.
Co do tych pierwszych, kucharz stosuje niezwykły trik na ciasto. Zamiast dodawać olej do mąki i wody, już w garnku przygotowuje mieszaninę gorącej wody i masła. Dopiero później dodaje je do mąki, co ułatwia zagniatanie.

Pierogi ze śliwką
Drugą niecodzienną sprawą w pozornie zwykłych pierogach z kapustą i grzybami jest jeden dodatek. Chodzi o suszone śliwki, które dymnym aromatem podbijają nieco dziki, myśliwski charakter dania i jego umami.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 g mąki
- 700 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 10 śliwek suszonych
- Garść suszonych grzybów
- 50 g masła
- Sól, pieprz
- Liście laurowe, ziele angielskie

Przepis Strzelczyka na pierogi
Grzyby namaczamy przez noc w zimnej wodzie. Zagotowujemy je i dodajemy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości i odstawiamy.
250 ml wody wlewamy do rondelka. Ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, dodając 40 g masła. Do miski przesiewamy mąkę z łyżeczką soli i dodajemy wodę z masłem, kiedy będą już gorące i dobrze wymieszane.
Ciasto mieszamy z początku łyżką, a kiedy nieco przestygnie, wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto będzie gładkie i jednolite, nakrywamy je ściereczką. Odstawiamy, by nieco odpoczęło.
Kapustę odciskamy z wody i przekładamy do garnka. Dolewamy wodę spod grzybów. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie siekamy.

Cebulę siekamy i podsmażamy z solą i pieprzem na maśle. Kiedy będzie szklista i rumiana, zrzucamy ją na miseczkę do przestudzenia.
Do kielicha blendera wrzucamy śliwki i grzyby. Miksujemy je na niezbyt gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzyby, połowę cebuli i kapustę łączymy w misce i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez trzy minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę z pieczarkami i fasolkę po bretońsku.






































