Najszybszy sposób na wyczyszczenie praski do czosnku
Bez czosnku wiele potraw nie smakowałoby tak samo, dlatego bardzo często dodajemy go do dań czy sosów. Zanim jednak ząbki znajdą się w jedzeniu, najpierw trzeba je rozdrobnić - najczęściej używa się do tego praski, której czyszczenie jest bardzo żmudne i nieprzyjemne. Wystarczy jednak przepuścić przez nią odrobinę ogórka, a praska będzie jak nowa.
Czosnek gra jedną z najważniejszych ról w kuchniach całego świata. Jego pikantność i charakterystyczny smak potrafią wyciągnąć z innych składników niecodzienne aromaty, dlatego jest tak bardzo popularny.
Czosnek cechuje się również licznymi właściwościami prozdrowotnymi, co jest kolejnym argumentem za tym, aby jeść go jak najczęściej . Jak jednak poradzić sobie z przykrym czyszczeniem praski do czosnku, czyli czynnością, która potrafi mocno zirytować nawet najbardziej cierpliwych ludzi?
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Sposób na szybkie wyczyszczenie praski do czosnku
Jedynym czego potrzebujesz, jest odrobina najzwyklejszego ogórka. Nie ma znaczenia czy jest to ogórek szklarniowy czy gruntowy - ważne jednak aby był świeży. Jego soczystość i kruchość jest bowiem kluczowa.
Aby wyczyścić praskę, ukrój kawałek ogórka i przepuść go przez praskę. Miąższ przeczyści dziurki, a sok ogórka pozwoli łatwiej pozbyć się ostrego zapachu czosnku, który zostaje nawet po dokładnym wyszorowaniu.
Jeśli nie masz pod ręką ogórka, przed miażdżeniem go posmaruj praskę odrobiną oleju. Tłuszcz zmniejszy tarcie i wszelkie zabrudzenia będą znacznie łatwiejsze w doczyszczeniu.
Wartości odżywcze czosnku
W czosnku znajduje się allicyna, która odpowiada za większość jego właściwości. Substancja ta ma zdolność do niszczenia bakterii, wirusów i pasożytów, które osłabiają organizm i wywołują wiele nieprzyjemnych chorób.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.
Roślina ta posiada również spore ilości witaminy A i C, które są bardzo ważne dla dobrej odporności. Częste jedzenie czosnku zmniejsza objawy stanów zapalnych, obniża poziom złego cholesterolu, odtruwa organizm z metali ciężkich, pobudza żołądek do wydzielania kwasu żołądkowego, ułatwia odkrztuszanie i zmniejsza intensywny, męczący kaszel.
Jeśli chcesz wyciągnąć z czosnku jak najwięcej, konieczne jest rozgniecenie go przed gotowaniem i odstawienie go na kilkanaście minut. Substancje w nim zawarte reagują z powietrzem i stają się wtedy znacznie zdrowsze.
Źródło: grafvision, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl