Smakosze.pl Przepisy Nasze babcie tak robiły ciasto na pierogi. Brak tego składnika sprawiał, że było miękkie
canva/alle12

Nasze babcie tak robiły ciasto na pierogi. Brak tego składnika sprawiał, że było miękkie

5 lipca 2023

Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Doskonałe rezultaty osiągały nasze babcie, które przyrządzały masę bez dodatku jajka. To właśnie ono utrudnia formowanie sakiewek i powoduje, że pierogi rozpadają się podczas gotowania.

Przepis na babcine ciasto na pierogi

Dodanie jajka do ciasta na pierogi to pomysł zaczerpnięty z kuchni włoskiej , gdzie właśnie ten składnik jest obowiązkowy w przygotowaniu nadziewanego farszem makaronu ravioli. W polskich pierogach, gdzie liczy się miękkość masy, bo farszu jest znacznie więcej, kurzy nabiał należy pominąć.

Ucieszy to nie tylko alergików i wegan , ale też i osoby, które będą pierogi lepiły. Będą się bowiem łatwiej sklejały, a ich gotowanie stanie się dziecinnie proste.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typu 450
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 560 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka soli
Biedronka otwiera się na klientów. W tych miejscowościach zakupy zrobisz przez całą dobę

Jak przygotować ciasto na pierogi? Babcie pomijają jajko

Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę. W osobnej misce łączymy wodę z olejem i solą. Dodajemy całość do mąki, mieszając przy pomocy szpatułki. Gdy już temperatura masy nieco spadnie, zaczynamy wyrabiać ją dłońmi. Cały proces powinien potrwać około 15 minut.

Gotowe ciasto na pierogi dzielimy na porcje. Części, których w danym momencie nie rozwałkowujemy, by wyciąć krążki, trzymamy pod przykryciem. Wtedy nie obeschną.

W krążkach umieszczamy ulubiony farsz , a następnie gotujemy zlepieńce w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu.

Jak podać pierogi?

Wiele osób polewa danie okrasą . Nie jest to zły pomysł, o ile wybierzemy zdrową opcję, dopasowaną do farszu. Słodkie warianty świetnie smakują ze śmietanką lub jogurtem, choć niektórzy wybierają też zrumienione masło z bułką tartą. Wytrawnym smaku doda kwaśna śmietana lub kwarki. Opcji jest sporo.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na nietypowe pierogi. Spróbujcie wegańskiej wersji ruskich z tofu zamiast twarogu. Polecamy także orientalny rarytas z soczewicą i mascarpone .

Elastyczne ciasto na pierogi ułatwi przygotowanie.png
canva/Dar1930
Dietetyk kliniczny porównał pizzę amerykańską i włoską. Różnica aż 500 kcal
Strzelczyk przyrządza młode ziemniaki z patelni. Stawia na uwielbiany dodatek
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy