Smakosze.pl
Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

TRICOLORS/East News,canva/ lisaaMC

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

27 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Pierogi przepisu Moniki Mrozowskiej zachwycają niecodziennym smakiem. Mrozowska farsz na pierogi przygotowuje z czarnej soczewicy i orientalnej mieszanki przypraw. Pierogi podane z kolendrą i sosem sojowym to pomysł na pyszny, lekki i sycący obiad dla całej rodziny.

Monika Mrozowska na swojej stronie monika-mrozowska.pl, publikuje wiele przepisów na pyszne, pożywne i zdrowe dania dla całej rodziny. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na pierogi wykorzystany w artykule. Pierogi z farszem z czarnej soczewicy doprawione garam masala biją rekordy popularności.

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

CZYTAJ DALEJ

Garam masala to mieszanka przypraw pochodząca z Indii. Garam masalę możemy kupić w niemal każdym sklepie, możemy ją również przygotować samodzielnie. Do garam masali dodajemy między innymi goździki, cynamon, kmin rzymski i ziarna kolendry, przez co mieszanka nadaje potrawom niezwykłego smaku i aromatu.

Pierogi z farszem z czarnej soczewicy z dodatkiem indyjskiej przyprawy rozpływają się w ustach. Farsz doprawiamy również sosem sojowym i pieprzem. Ugotowane już pierogi oprószmy solidnie posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, a do miseczki wlejmy sos sojowy. Pierogi moczone w sosie błyskawicznie znikną z talerzy.

Pierogi z czarną soczewicą według przepisu Moniki Mrozowskiej

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki

  • szczypta soli

  • gorąca woda

Składniki na farsz:

  • pół szklanki czarnej soczewicy

  • 2 łyżeczki serka mascarpone

  • łyżeczka sosu sojowego

  • łyżeczka garam masali

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki masła

  • łyżka oliwy z oliwek

Do podania:

  • posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki

  • sos sojowy

Jak zrobić pierogi z czarną soczewicą? Wegetariańska wersja pierogów posmakuje każdemu

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp na stolnicę, dodaj sól, wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę, stale mieszając łyżką do uzyskania luźnego ciasta. Gdy ciasto ostygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie do momentu, aż przestanie się lepić do rąk i odstaw.

Przygotuj farsz: soczewicę wsyp do garnka, wlej 1,5 szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka i woda wyparuje. Na oliwie podsmaż przyprawę garam masala, dodaj do soczewicy, wymieszaj.

Do soczewicy dodaj również mascarpone, masło i dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem. Ciasto podziel na porcje, każdą z nich rozwałkuj i wykrawaj kółka, następnie wyłóż po łyżeczce farszu, zlep boki.

Pierogi włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą, gotuj około 3 minuty do wypłynięcia. Pierogi wyłóż na talerze i oprósz natką pietruszki lub kolendrą, podaj również sos sojowy, smacznego.

Pierogi przygotuj również z farszem z kaszy gryczanej, są pożywne i pełne smaku. Jesienią wypróbuj również pierogów na słodko z jabłkami i cynamonem, są pyszne i doskonale rozgrzewają.

Czarna soczewica

canva/MonaMakela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: monika-mrozowska

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >
Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >