Smakosze.pl Produkty Nie musisz kupować drożdżówek. Z kilku tanich produktów zrobisz lepszy smakołyk
YouTube/@Ricette araba facili

Nie musisz kupować drożdżówek. Z kilku tanich produktów zrobisz lepszy smakołyk

31 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten smakołyk jest dużo lepszy niż każda inna słodka bułka. Musisz poznać poniższy przepis i przekonać się, że naprawdę warto. Smak jest nie z tej ziemi.

Nigdy już nie kupię drożdżówek

Pomysł na zrobienie drożdżówek w domu wziął się z prostego powodu. Te ze sklepu bardzo szybko obsychały, a na drugi dzień były twarde jak skała. Nie dało się ich nawet ugryźć. Odbierało to nie tylko komfort, ale i przyjemność z jedzenia.

Dlatego znalazłem ten przepis i robię tylko te bułeczki. Smak lepszy niż z piekarni. A dodatkowo oszczędzam masę pieniędzy i zawsze rano mam świeże słodkie przekąski. Ty też możesz je mieć. Do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie sprawdzają się wyśmienicie.

cukiernia.jpg
Canva/@Pexels
Pani Marlena odkryła zupełnie nowy sposób na smażenie pączków. Wychodzą perfekcyjnie za każdym razem

Składniki na drożdżówki

Do przygotowania tych słodkich pyszności będziesz potrzebować tylko paru składników. Sprawdź, bo może masz je już w swojej kuchni, a zakupy okażą się zbędnym dodatkiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale Ricette araba facili, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 80 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 25 g cukru
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 430 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • Nutella
  • 40 g płatków migdałowych
  • cukier puder
  • 30 g czekolady

Przepis na słodkie bułki

Do miski wlej wodę oraz mleko. Wsyp drożdże i cukier oraz 30 gram mąki . Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie wlej sok z pomarańczy oraz wbij białko. Wlej roztopione masło .

Wymieszaj składniki. Wsyp cukier waniliowy . Wsyp pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto . Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut .

Gotowe ciasto podziel na 10 części . Z każdej zrób kulkę. Następnie rozgnieć ją, a na środku okręgu rozsmaruj Nutellę. Złącz krawędzie bułki. Żółtkiem posmaruj wierzch każdej bułki oraz posyp płatkami migdała. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut .

Upieczone bułki posyp cukrem pudrem oraz polej roztopioną czekoladą. Pozostaw do wystygnięcia i gotowe. Spróbuj i nie będziesz już kupować gotowych drożdżówek. Sprawdź, co przygotować zamiast frytek oraz jak zrobić tani i fantastyczny deser z mleka .

roztopiona czekolada.jpg
Canva/@Radu Bercan
Zatopiłem schab w genialnie skomponowanym sosie. Lepszego nie jadłem
Te placki zrobisz z tego co znajdziesz w lodówce. Strzelczyk pokazał najlepszy patent na kolację
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy