Niemal wszyscy źle przechowują pieczarki. 1 trick i zachowają świeżość na dłużej
Panuje powszechne przekonanie, że grzyby nie zawierają witamin i minerałów. Jednak tak nie jest. Pieczarki warto jeść. Czy wiecie jak odpowiednio je przechowywać? Wiele osób popełnia pewien błąd.
Pieczarki, czyli porcja zdrowia na talerzu
Lubimy pieczarki i często wykorzystujemy je podczas gotowania. Pasują do makaronów, sosów, zup czy jako smaczny dodatek do mięs. Można dodawać je do sałatek i dań jednogarnkowych. Zawierają białko, błonnik, witaminę D i witaminy z grupy B. Oprócz tego jedzenie pieczarek dostarczy nam witaminy C i E.
Pieczarki pełne są też żelaza, magnezu, sody, wapnia i cynku. Mają działanie przeciwnowotworowe, chronią organizm przed infekcjami i chorobami przewlekłymi. Jednak w wyniku niewłaściwego przechowywania mogą stracić swoje cenne wartości. Jak je przechowywać?
Powszechny błąd- w ten sposób nie przechowuj pieczarek
Większość z nas po tym, jak przyniesie kupione pieczarki do domu, wkłada je do lodówki. Jednak tak nie powinniśmy robić. Wcześniej powinniśmy je wyjąć z opakowania i przełożyć do papierowej torebki. Dzięki temu nie będą się psuły.
Najgorsze, co możemy zrobić- to pozostawić je w plastikowym opakowaniu. W ten sposób szybko się zepsują, nawet gdy będą w lodówce. Bardzo ważne jest też, by po kupnie nie myć pieczarek. To przyspieszy ich psucie.
Czego nie robić z pieczarkami?
Nie należy też obierać pieczarek. Skórka jest jadalna i nie szkodzi nam. Obieranie jej to tylko strata czasu. Możemy przygotować pieczarki łącznie ze skórką. Najważniejszą zasadą po zakupie pieczarek i przyniesieniu ich do domu- jest wyjęcie ich z opakowania i przełożenie do papierowej torby.
Pieczarki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. To smaczne i aromatyczne grzyby, które mają wielu zwolenników. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z pieczarkami. Pisaliśmy też o pysznej przekąsce z pieczarkami.