Nie uwierzysz, co Strzelczyk ukrył pod ziemniakami. Ta zapiekanka to obiadowy hit
Zapiekanka ziemniaczana nie musi być nudna. Tomasz Strzelczyk dodaje do niej polędwiczki, boczek i pieczarki uzyskując smaczne danie obiadowe. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a całość wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka
Dania z ziemniakami można przygotować na wiele sposobów. Dziś zachęcamy was do przetestowania pomysłu Tomasza Strzelczyka, który pod pysznym warzywnym purée układa polędwiczki wieprzowe, boczek i kilka warzyw. Uzyskuje smakowitą potrawę, której mało kto się oprze.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g boczku
- 1,2 kg ziemniaków, obranych
- 250 g pieczarek
- 2 spore cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 250 ml śmietanki
- 60 g masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- świeży tymianek
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Strzelczyk dodaje polędwiczki
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy je w plastry. Boczek także kroimy — w niewielką kostkę — a następnie wytapiamy go na patelni. W międzyczasie cebulę tniemy na półtalarki, a pieczarki w plasterki.
Na tłuszczu z boczku zrumieniamy polędwiczki, zdejmujemy je i smażymy pieczarki. Gdy się trochę zredukują, wrzucamy cebulkę i kontynuujemy smażenie, aż się zeszkli i zmięknie. Do gotowych ziemniaków dodajemy 2 spore łyżki masła, po czym rozgniatamy je na purée przy pomocy praski.
Pozostały tłuszcz wrzucamy na patelnię wraz z posiekanym świeżym tymiankiem. Na koniec do składników na patelni dodajemy też trochę soli i pieprzu, pokrojony w niewielkie kawałki seler naciowy oraz rozdrobniony czosnek. Mieszamy, a następnie wszystko łączymy z boczkiem i polędwiczką.
Masę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietankę łączymy z mąką i przyprawami. Sosem zalewamy zawartość naczynia, a następnie na wierzchu układamy ziemniaczane purée. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?
Najlepiej zaserwować danie na obiad wraz z soczystą i świeżą surówką. Przed podaniem warto odczekać 5-10 minut — wtedy wszystko „dojdzie”. Już na talerzu zapiekankę ziemniaczaną posypujemy zieleniną.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie koniecznie jego pysznej wersji gołąbków, która nie wymaga długiego gotowania czy pieczenia. Być może skusi was także patent na rolowane pierogi.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA