Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.03.2023 14:19

Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza

smażone panierowane pieczarki
Canva / Mykola Lunov

Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.

Smażone pieczarki doskonałe na każdą okazję

Chrupiące smażone pieczarki zdadzą egzamin w rozmaitych okolicznościach. Uświetnią imprezę lub wieczór filmowy z przyjaciółmi. Ich przyrządzenie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Każdy poprosi o kolejną porcję.

Mnóstwo Polaków popełnia błąd w przechowywaniu czosnku. Szybciej się psuje i traci właściwości

Przepis na smażone pieczarki w panierce

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 200 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jak przyrządzić chrupiące smażone pieczarki?

Pieczarki oczyść z ziemi za pomocą pędzelka. Następnie przygotuj elementy panierki. Mąkę pszenną wymieszaj z tartym parmezanem, a jajka rozkłóć z odrobiną soli.

Grzyby obtaczaj kolejno w jajku i mące wymieszanej z serem. Następnie ponownie w jajku i na koniec w bułce tartej. Czynność powtarzaj do momentu, aż wszystkie pieczarki będą obtoczone panierką.

Na patelni porządnie rozgrzej olej. Przygotowane pieczarki układaj partiami na gorącym tłuszczu. Smaż na złocisty kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podawaj z wybranymi sosami. Rozwiewamy wątpliwości dotyczące obierania pieczarek. Te smaczne grzyby możesz bez trudu przygotować również w piekarniku

smażone pieczarki z sosem.png
Canva / LauriPatterson

 

Tagi: Grzyby Jajka Ser