Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza
Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.
Smażone pieczarki doskonałe na każdą okazję
Chrupiące smażone pieczarki zdadzą egzamin w rozmaitych okolicznościach. Uświetnią imprezę lub wieczór filmowy z przyjaciółmi. Ich przyrządzenie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Każdy poprosi o kolejną porcję.
Mnóstwo Polaków popełnia błąd w przechowywaniu czosnku. Szybciej się psuje i traci właściwościPrzepis na smażone pieczarki w panierce
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- 200 g tartego parmezanu
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jak przyrządzić chrupiące smażone pieczarki?
Pieczarki oczyść z ziemi za pomocą pędzelka. Następnie przygotuj elementy panierki. Mąkę pszenną wymieszaj z tartym parmezanem, a jajka rozkłóć z odrobiną soli.
Grzyby obtaczaj kolejno w jajku i mące wymieszanej z serem. Następnie ponownie w jajku i na koniec w bułce tartej. Czynność powtarzaj do momentu, aż wszystkie pieczarki będą obtoczone panierką.
Na patelni porządnie rozgrzej olej. Przygotowane pieczarki układaj partiami na gorącym tłuszczu. Smaż na złocisty kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podawaj z wybranymi sosami. Rozwiewamy wątpliwości dotyczące obierania pieczarek. Te smaczne grzyby możesz bez trudu przygotować również w piekarniku.