Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki z farszem z pieczarek
canva/rezkrr

Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki z farszem z pieczarek

3 stycznia 2022

Pieczone ziemniaki są doskonałą ciepłą przekąską, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Nafaszerujcie ziemniaczane łódeczki pieczarkami i serem, a staną się niezwykle sycącym daniem obiadowym, które na długo pozostanie w pamięci domowników. Przygotujecie je wyjątkowo szybko.

Ziemniaki smakują doskonale zarówno w postaci chrupiących placków , jak i kopytek . Przyrządźcie je w piecu wypełnione aromatycznym grzybowym farszem, a również was zachwycą. Nie ma nic pyszniejszego niż delikatny ziemniaczany miąższ z dodatkiem ciągnącego się sera i duszonych grzybów.

Przepis na wyśmienite zapiekane ziemniaki z pieczarkami

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 300 g niewielkich pieczarek

  • 1 nieduża cebula

  • 1 jajo

  • 150 g tartego sera żółtego

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skóry i przekrawamy na pół. Łyżką wydrążamy miąższ tak, aby utworzyć miseczki.

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulką.

Po około 3 minutach wrzucamy rozdrobnione pieczarki i dusimy je, aż się nieco zredukują. Ziemniaczany miąższ rozdrabniamy i mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, serem żółtym, jajkiem i natką pietruszki. Ilość zieleniny dobieramy według własnych preferencji.

Masę doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przekładamy do ziemniaczanych miseczek. Następnie nadziane ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekamy je przez około 20 minut.

Posiekane pieczarki na desce
Posiekane i podsmażone pieczarki to idealny farsz do pieczonych ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: e-przepisykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy