Pokrój ogórki i obtocz w panierce. Ten przepis ma ze 100 lat

Sposób na tę przekąskę z ogórków powinien poznać każdy. Warzywo jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze, dlatego wypróbuj prosty przepis, który ma ponad 100 lat i przekonaj się, jakie jest pyszne. Smak docenią wszyscy domownicy, a gotowe przysmaki już nigdy nie pojawia się w twoim domu.
Przekąska z przeszłości
Wbrew pozorom przekąski to nie wymysł ostatnich kilkunastu lat. Okazuje się, że smaczne przysmaki przygotowywano ponad wiek temu, a nam udało dotrzeć się do przepisu na jeden z nich. Na samym początku trzeba jednak zaznaczyć, że jest ona bardzo nietypowa. Składa się bowiem z ogórków obtoczonych w panierce, a następnie usmażonych na rozgrzanym tłuszczu.
Taka propozycja może zaskoczyć każdego, ale spójrzmy na to, co istotne, czyli na smak. Smażone ogórki są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Warzywo pozostaje przy tym orzeźwiające, soczyste i dzięki temu jest tak rewelacyjne pod względem smaku. Przepis, według którego się je przygotowuje, pochodzi z 1898 roku i znajdziesz go poniżej.
Ogórki to podstawa
Przekąska z ogórków to nie tylko smak, ale i prostota oraz niski koszt przygotowania. Głównymi składnikami są oczywiście ogórki, ale niezbędne będą także produkty na panierkę. W tym wypadku nie ma żadnych udziwnień, bo potrzebne będą – bułka tarta oraz jajka, czyli te same składnik, co na tradycyjne kotlety. Z całą pewnością masz te produkty w domu, więc przysmak przygotujesz za grosze. Dla ułatwienia poniżej umieściliśmy listę składników wraz z ich proporcjami.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 3 długie ogórki
- 2 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- olej
- pieprz
- sól
Prosty przepis na panierowane ogórki
Krok 1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie obierz ze skóry. Warzywo pokrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż je do miski i przypraw pieprzem oraz solą.

Krok 2. Do drugiej miski wbij jajka i rozkłóć je. Na dużym, płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą. Ogórki pojedynczo obtaczaj w jajkach, a następnie w bułce tartej.

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy tłuszcz osiągnie wysoką temperaturę, ułóż na nim ogórki.

Krok. 4 Panierowane ogórki smaż, do momentu zarumienia na złoto-brązowy kolor. Gotowe odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj z lekkimi sosami, a będą smakowały wyśmienicie.
Polecamy również wyśmienity barszcz czerwony na Wielkanoc oraz wyborne racuchy.






































