Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż brzoskwinie na patelni i zalej tą masą. To ciasto to hit w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.08.2024 18:53

Ułóż brzoskwinie na patelni i zalej tą masą. To ciasto to hit w moim domu

brzoskwinie na patelni
fot. youtube.com/hacerinlezetleri

Czasem zapominamy, że prosty placek z owocami nie wymaga piekarnika. Równie dobrze wyjdzie upieczony na patelni. Taki przepis to świetny sposób na deser np. w domku letniskowym z nie w pełni wyposażoną kuchnią. Jednak szybki deser sprawdzi się świetnie także w domowych warunkach.

Przepis na ciasto z owocami

W letnim zatrzęsieniu owoców zwłaszcza właściciele przydomowych sadów nie nadążają czasem przetwarzać spadających z drzewa śliwek czy jabłek. Z pomocą przychodzą wtedy takie przepisy. Proponujemy ciasto z brzoskwiniami, ale receptura jest na tyle uniwersalna, że podobne dobrze sprawdzą się z jabłkami czy śliwkami.

Przygotowanie placka na patelni nie wymaga większych umiejętności niż zrobienie tego w piekarniku. Ma też taki deser pewną przewagę nad swoim tradycyjnie pieczonym odpowiednikiem. Brzoskwinie, które układamy na patelni, można łatwiej pokryć chrupkim karmelem. To świetne wykończenie takiego placka.

gotowe ciasto
fot. youtube.com/hacerinlezetleri
Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą najlepiej na świecie, lepszego przepisu nie znam

Deser z brzoskwiniami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Hacer'in Lezzetleri. Warto jednak, inaczej niż w ich wersji, kiedy tylko można używać brązowego cukru zamiast białego. Zwłaszcza wersja nierafinowana muscovado jest o wiele pełniejsza i ciekawsza w smaku i świetnie przyprawia desery.

Składniki

  • 2 brzoskwinie
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru muscovado
  • 150 g jogurtu greckiego lub skyru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka masła

Przepis na brzoskwiniowy deser

Owoce kroimy w ćwiartki, a każdą z nich jeszcze dwa razy, by uzyskać cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a kiedy zacznie się pienić, dodajemy 80 g cukru. Mieszamy, podgrzewając powoli, aż cukier zmieni się w karmel.

Na gorącą patelnię układamy, jedną obok drugiej, cząstki brzoskwiń. Zmniejszamy gaz do minimum, by bardzo powoli dusiły się w karmelu. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.

Jajko miksujemy z pozostałą częścią cukru. Do puszystej masy dodajemy jogurt i miksujemy na gładko. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Kiedy wszystko połączy się w gładkie ciasto, dodajemy jeszcze pastę waniliową (lub inny aromat) i olej. Mieszamy i wylewamy na gorącą patelnię. Moc palnika zwiększamy na średnią i pieczemy pod przykryciem przez ok. 10 minut

Kiedy masa będzie sucha od góry, przykrywamy ją arkuszem papieru do pieczenia, a następnie talerzem. Odwracamy patelnię. Ciasto, razem z papierem, przekładamy na jej powierzchnię, by dopiekł się z drugiej strony. Po kolejnych 10 minutach deser zdejmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na sernik gruziński i ogórki kiszone z żurkiem.

ciasto przykryte talerzem
fot. youtube.com/hacerinlezetleri