Ułóż brzoskwinie na patelni i zalej tą masą. To ciasto to hit w moim domu
Czasem zapominamy, że prosty placek z owocami nie wymaga piekarnika. Równie dobrze wyjdzie upieczony na patelni. Taki przepis to świetny sposób na deser np. w domku letniskowym z nie w pełni wyposażoną kuchnią. Jednak szybki deser sprawdzi się świetnie także w domowych warunkach.
Przepis na ciasto z owocami
W letnim zatrzęsieniu owoców zwłaszcza właściciele przydomowych sadów nie nadążają czasem przetwarzać spadających z drzewa śliwek czy jabłek. Z pomocą przychodzą wtedy takie przepisy. Proponujemy ciasto z brzoskwiniami, ale receptura jest na tyle uniwersalna, że podobne dobrze sprawdzą się z jabłkami czy śliwkami.
Przygotowanie placka na patelni nie wymaga większych umiejętności niż zrobienie tego w piekarniku. Ma też taki deser pewną przewagę nad swoim tradycyjnie pieczonym odpowiednikiem. Brzoskwinie, które układamy na patelni, można łatwiej pokryć chrupkim karmelem. To świetne wykończenie takiego placka.
Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą najlepiej na świecie, lepszego przepisu nie znamDeser z brzoskwiniami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Hacer'in Lezzetleri. Warto jednak, inaczej niż w ich wersji, kiedy tylko można używać brązowego cukru zamiast białego. Zwłaszcza wersja nierafinowana muscovado jest o wiele pełniejsza i ciekawsza w smaku i świetnie przyprawia desery.
Składniki
- 2 brzoskwinie
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 100 g cukru muscovado
- 150 g jogurtu greckiego lub skyru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka masła
Przepis na brzoskwiniowy deser
Owoce kroimy w ćwiartki, a każdą z nich jeszcze dwa razy, by uzyskać cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a kiedy zacznie się pienić, dodajemy 80 g cukru. Mieszamy, podgrzewając powoli, aż cukier zmieni się w karmel.
Na gorącą patelnię układamy, jedną obok drugiej, cząstki brzoskwiń. Zmniejszamy gaz do minimum, by bardzo powoli dusiły się w karmelu. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.
Jajko miksujemy z pozostałą częścią cukru. Do puszystej masy dodajemy jogurt i miksujemy na gładko. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kiedy wszystko połączy się w gładkie ciasto, dodajemy jeszcze pastę waniliową (lub inny aromat) i olej. Mieszamy i wylewamy na gorącą patelnię. Moc palnika zwiększamy na średnią i pieczemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Kiedy masa będzie sucha od góry, przykrywamy ją arkuszem papieru do pieczenia, a następnie talerzem. Odwracamy patelnię. Ciasto, razem z papierem, przekładamy na jej powierzchnię, by dopiekł się z drugiej strony. Po kolejnych 10 minutach deser zdejmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na sernik gruziński i ogórki kiszone z żurkiem.