Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie z cukinii, nie z ziemniaków. Te placki to przepis na medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.08.2024 15:41

Nie z cukinii, nie z ziemniaków. Te placki to przepis na medal

placki
Fot. Canva/freeskyline

Zwykle placki robimy z ziemniaków lub z cukinii. Chrupiąc i pełne smaku często goszczą na naszym stole. Jednak warto poznać przepis na placki z warzywa, za którym przepadają dzieci i dorośli. Wyjdą placki, że palce lizać.

Placki lepsze od ziemniaczanych i z cukinii

Placki ziemniaczane słyną ze smaku i wyjątkowej chrupkości. Mali i duzi smakosze zajadają się nimi bez opamiętania. Podobnie jest z plackami z cukinii. Smaczne i proste w przygotowaniu są znakomite na letni obiad. Jednak warto wykorzystać też inne warzywo, by przyrządzić pyszne placki.

Dzięki temu przepisowi zrobisz danie, które będzie smakować całej rodzinie. Mowa o plackach z marchewki. Potrawa wychodzi pysznie i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Warto zaznaczyć, że placki z marchewki zrobisz bez użycia mąki pszennej. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie.

placki
Fot. Canva/EvelynWhite
Przetestowałem przepis na śląski rosół weselny. 1 kęs i wiedziałem co myśleć

Jak zrobić placki z marchewki?

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka startego sera owczego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie placków zacznij od obrania i umycia marchewki. Zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Z warzywa odciśnij nadmiar soku i zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Marchewkę przełóż do miski, dodaj ser i wbij jajka.

Wsyp mąkę owsianą, sól i pieprz. Możesz dodać ulubione przyprawy. Składniki wymieszaj tak, by powstała dość gęsta masa. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej placki uformowane z masy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Placki z marchewki, które kuszą smakiem

Placki z marchewki są smaczne i niskokaloryczne. Wszystko dlatego, że nie smażymy ich na patelni, tylko pieczemy w piekarniku. Tak przyrządzone placki można podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem. Będą smakować też z sosami mięsnymi i grzybowymi.

Danie sprawdzi się na obiad, ale możesz wziąć je też do pracy jako przekąskę. Smaczne i zdrowe placki zrobisz dzięki temu przepisowi. Jest na medal, dlatego warto go wypróbować w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chrupiącą cukinię w cieście. Podawaliśmy też skuteczny sposób na dorodne borówki. 

placki
Fot. Canva/Ccat82

Źródło: mojegotowanie.pl