Nie z cukinii, nie z ziemniaków. Te placki to przepis na medal
Zwykle placki robimy z ziemniaków lub z cukinii. Chrupiąc i pełne smaku często goszczą na naszym stole. Jednak warto poznać przepis na placki z warzywa, za którym przepadają dzieci i dorośli. Wyjdą placki, że palce lizać.
Placki lepsze od ziemniaczanych i z cukinii
Placki ziemniaczane słyną ze smaku i wyjątkowej chrupkości. Mali i duzi smakosze zajadają się nimi bez opamiętania. Podobnie jest z plackami z cukinii. Smaczne i proste w przygotowaniu są znakomite na letni obiad. Jednak warto wykorzystać też inne warzywo, by przyrządzić pyszne placki.
Dzięki temu przepisowi zrobisz danie, które będzie smakować całej rodzinie. Mowa o plackach z marchewki. Potrawa wychodzi pysznie i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Warto zaznaczyć, że placki z marchewki zrobisz bez użycia mąki pszennej. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie.
Przetestowałem przepis na śląski rosół weselny. 1 kęs i wiedziałem co myślećJak zrobić placki z marchewki?
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka startego sera owczego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki owsianej
- sól
- pieprz
Przygotowanie placków zacznij od obrania i umycia marchewki. Zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Z warzywa odciśnij nadmiar soku i zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Marchewkę przełóż do miski, dodaj ser i wbij jajka.
Wsyp mąkę owsianą, sól i pieprz. Możesz dodać ulubione przyprawy. Składniki wymieszaj tak, by powstała dość gęsta masa. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej placki uformowane z masy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Placki z marchewki, które kuszą smakiem
Placki z marchewki są smaczne i niskokaloryczne. Wszystko dlatego, że nie smażymy ich na patelni, tylko pieczemy w piekarniku. Tak przyrządzone placki można podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem. Będą smakować też z sosami mięsnymi i grzybowymi.
Danie sprawdzi się na obiad, ale możesz wziąć je też do pracy jako przekąskę. Smaczne i zdrowe placki zrobisz dzięki temu przepisowi. Jest na medal, dlatego warto go wypróbować w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chrupiącą cukinię w cieście. Podawaliśmy też skuteczny sposób na dorodne borówki.
Źródło: mojegotowanie.pl