Smakosze.pl Porady Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich, są cenniejsze niż myślisz. Mało kto o tym wie
Canva/atlasstudio

Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich, są cenniejsze niż myślisz. Mało kto o tym wie

11 października 2023

Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami. Jednak, co zrobić z łupinami po orzechach włoskich? Nie wyrzucać! Mamy doskonały  patent na to, jak wykorzystać cenne właściwości łupin.

Orzechy włoskie w naszej kuchni

Lubimy jeść orzechy włoskie, bo mają pyszny smak i działają dobroczynnie na nasze zdrowie. Dodajemy je do owsianki, deserów i ciast. Można dorzucić je do sałatki lub dodać do aromatycznego sosu. Jedzenie orzechów włoskich wspomaga pracę naszego mózgu i dobrze działa na układ sercowo-naczyniowy.

Doskonale znamy zastosowanie orzechów włoskich w kuchni. Jednak, co zrobić z łupinami po orzechach włoskich? Na pewno nie wyrzucajcie ich do kosza. Warto wiedzieć, że łupiny pełne są cennych właściwości. Skutecznie możemy je wykorzystać.

łupiny
Canva/EzumeImages
W życiu nie jadłam tak miękkiego ciasta. Przygotujesz je w 5 min, lepiej zrób od razu dwie blaszki

Nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich. Są cenne!

Łupiny orzechów włoskich były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Robiono z nich odwary, które pomagały podczas jesiennych i zimowych infekcji. Leczyły przeziębienie, grypę i zapalenie oskrzeli. Łupiny orzecha włoskiego były też pomocne w leczeniu wrzodów i w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu.

Wszystko dlatego, że łupiny orzecha włoskiego bogate są w witaminy: A, B, C i E . Zawierają też białka roślinne, kwasy askorbinowe, magnez, potas, żelazo i jod. Są prawdziwą bombą witaminową. Dlatego nie mogą trafić do kosza. Warto zrobić z nich napar.

Jak zrobić napar z łupin orzechów włoskich?

Napar z łupin orzechów włoskich pomoże przy uporczywym kaszlu, leczeniu przeziębień i zapaleniu oskrzeli. Obniży też poziom cukru we krwi i poprawi wygląd skóry oraz włosów . Do zrobienia naparu potrzebujemy:

  • 8 orzechów włoskich
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki miodu
  • 1 laskę cynamonu
  • imbir

Orzechy musimy zmiażdżyć razem z łupinami, a nieobraną cebulę pokroić w cząstki. Do garnka wkładamy łupiny, cebulę, laskę cynamonu i imbir. Wszystko zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut pod przykryciem.

Następnie zdejmujemy garnek z gazu, odstawiamy przykryty na pół godziny i przecedzamy napar. Gdy przestygnie, dodajemy miód. Pijemy trzy razy dziennie po szklance naparu. Warto napar podgrzać przed podaniem. Pisaliśmy o tym, jak rozłupać orzechy włoskie. Informowaliśmy, co można zrobić z zielonych orzechów włoskich.

napar
Canva/PDPics
Wrzuć folię aluminiową do wrzątku, po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia. Ten patent jest niesamowity
Ugotował bigos i dał dziadkowi z Japonii. Senior jadł go po raz pierwszy, ta reakcja jest bezcenna
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy