Smakosze.pl Przepisy Nigdy nie wyrzucam resztek świątecznych ciast. Robię z nich bajaderki na Sylwestra, smakują jak z cukierni
canva/NoirChocolate

Nigdy nie wyrzucam resztek świątecznych ciast. Robię z nich bajaderki na Sylwestra, smakują jak z cukierni

27 grudnia 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Święta, święta i po świętach. Zostajemy w domu z resztkami jedzenia, które tak ochoczo przygotowywaliśmy na tę wyjątkową okazję. Nie powinny one jednak wylądować w koszu, można je wykorzystać w ciekawy i smaczny sposób. Z resztek świątecznych ciast przygotujemy - bajaderki niczym z drogich cukierni.

Bajderki - prosty sposób na wykorzystanie resztek świątecznych ciast

Bajaderki to idealny deser dla oszczędnych. Robi się je z resztek ciast i ciasteczek. Cenne okruchy nie lądują w koszu, ale tworzą wyśmienity i elegancki smakołyk. Naszym zdaniem to idealny deser na Sylwestra. W dodatku przygotujemy go z resztek ciast pozostałych ze Świąt Bożego Narodzenia. Niepowtarzalny smak bajaderki zawdzięczają bakaliom: orzechom włoskim i rodzynkom moczonym w rumie. Poniżej zdradzamy, jak to zrobić.

rodzynki.jpg
źródło: canva

Wlej ciasto do foremki i ułóż mandarynki. Mąż i dzieci ciągle proszą mnie o ten deser

Lista składników na bajaderki

Do zrobienia bajaderek potrzebne będą:

  • ok. 400 g ciasta bez kremów i mas np. drożdżowego lub biszkoptowego
  • ½ l mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki rumu
  • 100 g herbatników
  • 5 dag orzech włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • ½ szklanka wiórków kokosowych do obtoczenia
  • 100 g masła
  • ½ słoika powidła np. śliwkowego

Prosty przepis na bajaderki

Wlej mleko do garnka, dodaj do niego pokruszone masło i gorzką czekoladę. Mieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż do połączenia, a następnie je wystudź. Opłucz rodzynki, a następnie zalej je rumem i odstaw na pół godziny. Pokrusz kawałki ciasta i herbatników, posiekaj orzechy włoskie.

Do gotowej masy z gorzkiej czekolady dodaj powidła, namoczone rodzynki i  posiekane orzechy. Mieszaj całość, aż powstanie gęsta masa . Uformuj z niej nieduże kulki. Każdą z nich obtocz we wiórkach kokosowych i włóż do lodówki na około 2-3 godziny . Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na pyszne desery m.in. sernik autorstwa Lary Gessler i słynne ciasto malinowa chmurka .

bajaderki
źródło/canva
Kupił świąteczny catering od Gessler za 3000 zł. To co odkrył na paragonie przerasta ludzkie pojęcie
Lewandowska z 4 składników robi najlepszą herbatę na trawienie. Wystarczy je zmiksować i zalać wrzątkiem
Tagi: Ciasto
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy