Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowa chmurka będzie przebojem tej majówki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.04.2023 19:10

Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowa chmurka będzie przebojem tej majówki

malinowa chmurka bez pieczenia
TikTok @kuchennykodeks

Jak trudne może być do wykonania pyszne ciasto? Prezentowana przez nas malinowa chmurka jest banalnie prosta. Ciasto bez pieczenia z dodatkiem uwielbianych owoców zawojuje każdy majówkowy piknik. Gorąco polecamy skorzystanie z tego przepisu.

Kultowy deser teraz w formie ciasta bez pieczenia

Malinowa chmurka jako ciasto bez pieczenia skradnie serce każdego łasucha. Jest przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Poza doskonałym smakiem ciasto zachwyca również bezbłędnym wyglądem. Czy skusicie się na jego przyrządzenie na majówkę?

Planujesz grillować mięsa? O 1 detalu nie możesz zapomnieć

Przepis na malinowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1 galaretka malinowa
  • 250 ml wrzącej wody
  • 60 g herbatników
  • 50 g masła
  • 200 g mrożonych malin
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • beziki i podprażone migdały do dekoracji

Doskonałe ciasto bez pieczenia z malinami i bitą śmietaną krok po kroku

Przygotuj malinową masę do ciasta bez pieczenia. We wrzącej wodzie starannie rozpuść galaretkę. Odstaw ją do przestudzenia, a kiedy będzie już chłodna, dodaj do niej mrożone maliny.

Przygotuj spód do ciasta bez pieczenia. Herbatniki starannie pokrusz i przesyp do miseczki. Masło rozpuść w rondelku i dolej do ciasteczek. Całość wymieszaj, a następnie powstałą masę wyłóż równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 17 x 17 cm.

Przygotuj śmietanowy wierzch do ciasta bez pieczenia. Schłodzoną śmietankę przelej do miski i dodaj do niej mascarpone. Do składników dosyp cukier puder. Całość ubij mikserem na jednolitą sztywną masę.

Na spód ciasta bez pieczenia wyłóż galaretkę z malinami. Przykryj ją ubitą śmietaną. Ciasto posyp pokruszonymi bezikami oraz podprażonymi migdałami i wstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Kiedy całość dobrze się schłodzi i zsiądzie, ciasto bez pieczenia gotowe jest do podania. Kultowa chatka baby jagi zachwyca dziś tak samo, jak kilkadziesiąt lat temu. Zabiegane osoby pokochają ten patent na doskonałe błyskawiczne ciasto z mikrofalówki.

Źródło: TikTok@kuchennykodeks