Smakosze.pl Przepisy Nikt mi nie wierzy, że sama piekę to ciasto. Wygląda jak milion dolarów i smakuje lepiej niż z cukierni
Fot. YouTube/cakes.cookrate

Nikt mi nie wierzy, że sama piekę to ciasto. Wygląda jak milion dolarów i smakuje lepiej niż z cukierni

16 listopada 2024

Czy we własnej kuchni uda się przygotować ciasto lepsze niż z cukierni? Tak, tylko trzeba skorzystać z tego przepisu. Wygląda bajecznie, pachnie pomarańczami i smakuje, że palce lizać. Jest idealne na deser dosłownie na każdą okazję.

Ciasto lepsze niż z cukierni

Jesteś łasuchem? Lubisz domowe ciasta? Teraz przyrządzisz ciasto lepsze niż z cukierni. Pomarańcze zatopione w pysznej masie oblanej czekoladą, to jest to, co kochają łasuchy . Wiadomo, że jemy oczami, a ten deser wygląda po prostu obłędnie.

Soczyste owoce gwarantują doskonały smak. Dlatego warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Cookrate-Cakes. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule. Taki deser to prawdziwy starzał w 10 i nie wymaga pieczenia.

ciasto
Fot. YouTube/cakes.cookrate
Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc

Jak przygotować ciasto bez pieczenia z pomarańczami?

Składniki:

  • 14 g Agar-agar
  • 60 g cukru
  • 1 litr mleka
  • 3 pomarańcze
  • 150 ml mleka
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 40 g cukru
  • 8 g Agar-agar
  • 25 g kakao

Przygotowanie ciasta zacznij od odcięcia szyjki z plastikowej butelki po wodzie. Do garnka wsyp 60 g cukru, wlej litr mleka i wymieszaj . Następnie podgrzej i w trakcie dalej mieszaj. Potem przelej do przygotowanej butelki tak, by płyn przykrył jej dno.

Pomarańcze obierz i w całości włóż do butelki. Zalej płynem i gdy ten ostygnie, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyjmij z lodówki. Butelkę rozetnij i zdejmij z ciasta . Teraz zrób polewę czekoladową. Do garnka przełóż gorzką czekoladę, wsyp 40 g cukru i 8 g Agaru. Dodaj kakao i wlej 300 ml mleka.

Deser, który wygląda obłędnie

Polewę podgrzej i polej nią ciasto . Gdy polewa ostygnie, wstaw ciasto na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu deser jest już gotowy do podania . Prezentuje się obłędnie i pysznie smakuje. Pomarańcze w delikatnej masie z polewą czekoladową nie mają sobie równych.

Dzięki temu przepisowi zrobisz ciasto lepsze niż w cukierni. Deser zachwyci wyglądem i ciekawym smakiem . Nie jest też trudny w przygotowaniu, dlatego wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak upiec inne doskonałe ciasto z mandarynkami. Informowaliśmy, co Katarzyna Bosacka sądzi o mięsie mielonym z Lidla.

ciasto
Fot. YouTube/cakes.cookrate
Polacy piją ją jesienią i sami sobie szkodzą. Uwielbiana, sezonowa kawa niszczy zdrowie
Wystarczy, że zjesz garść przed snem. Organizm od razu ci podziękuje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy