Nikt nie robi hot dogów jak Strzelczyk. Nie uwierzysz, z czego są jego bułki
Tomasz Strzelczyk pokazał nietypowy przepis, który urozmaici wasze grillowanie. Hot dog z rusztu, podany z nietypową bułką z ciasta z dodatkiem ziemniaków zachwyci nawet wybrednych. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie?
Przepis na hot dogi Tomasza Strzelczyka
Bułka z parówką i surówką nieczęsto pojawia się podczas towarzyskiego grillowania. Tomasz Strzelczyk jednak właśnie taki rarytas zaproponował. W miękkim, smakowitym pieczywie zamknął mięsny przysmak z wyśmienitym sosem.
Składniki na bułki:
- 320 ml letniej wody
- 2 opakowania drożdży instant
- 650 g mąki pszennej
- 200 g gotowanych ziemniaków
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 duże jajo
- czarnuszka
Składniki na surówkę:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 3-4 ogórki małosolne
- 1 średnia cebula czerwona
- 80 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 25 ml octu jabłkowego
- 25 g miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz w ilości do smaku
- po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku
Składniki na sos:
- 50-60 g majonezu np. takiego
- 20 g musztardy
- 40-50 g ketchupu
- pół cytryny
- chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Ponadto:
- kiełbasa
- świeże pomidory
Jak zrobić domowe hot dogi?
Zrobienie hot dogów wymaga przygotowania pieczywa, surówki, sosu i kiełbasy. Możemy zdecydować się na wersję klasyczną lub roślinną. Strzelczyk serwuje tę pierwszą, ale bardzo łatwo jest sprawić, by danie było wegańskie. Wystarczy wybrać roślinne kiełbaski i majonez, miód zastąpić syropem klonowym, a jajo do smarowania odrobiną napoju sojowego.
Przygotowanie bułek do hot dogów
Do przesianej do dużej miski mąki dodajemy drożdże instant. W letniej wodzie rozpuszczamy sól, po czym wlewamy ją do suchych składników. Następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz ugotowane, ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
Wyrabiamy starannie, po czym przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce — powinno ładnie wyrosnąć. Następnie dzielimy ciasto na 4 porcje, a każdą z nich rozciągamy na płaski placuszek.
Zwijamy w rulon i przenosimy na blachę do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Wyrośnięte pieczywo nacinamy na wierzchu, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Przygotowanie surówki do hot dogów
Szatkujemy młodą kapustę, cebulę kroimy w piórka, a małosolne w cienkie plasterki. Zieleninę siekamy. Składniki umieszczamy w misce i łączymy z wykonanym z oliwy, miodu lub syropu, musztardy, ketchupu i przypraw. Mieszamy i odstawiamy.
Przygotowanie kiełbasy i sosu
Kiełbasę przecinamy na pół i układamy na ruszcie grilla. Przyrządzamy, aż się delikatnie zrumieni z obu stron. Składniki na sos starannie mieszamy w misce.
Składanie hot dogów
Ostudzone bułki przecinamy, ale nie do końca. Wnętrze smarujemy ketchupem i musztardą. Układamy porcję surówki. Dodajemy grillowaną kiełbasę przeciętą na pół oraz plastry pomidora. Przykrywamy surówką i polewamy sosem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy idealne na towarzyskie grillowanie. Spróbujcie smakowitego arbuza z fetą — zachwyci nawet sceptyków. Być może skusi was też patent na grillowane szparagi — są świetnym dodatkiem do wielu innych rarytasów.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA