Smakosze.pl Przepisy Nikt nie robi hot dogów jak Strzelczyk. Nie uwierzysz, z czego są jego bułki
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Nikt nie robi hot dogów jak Strzelczyk. Nie uwierzysz, z czego są jego bułki

9 czerwca 2023

Tomasz Strzelczyk pokazał nietypowy przepis, który urozmaici wasze grillowanie. Hot dog z rusztu, podany z nietypową bułką z ciasta z dodatkiem ziemniaków zachwyci nawet wybrednych. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie?

Przepis na hot dogi Tomasza Strzelczyka

Bułka z parówką i surówką nieczęsto pojawia się podczas towarzyskiego grillowania. Tomasz Strzelczyk jednak właśnie taki rarytas zaproponował. W miękkim, smakowitym pieczywie zamknął mięsny przysmak z wyśmienitym sosem.

Składniki na bułki:

  • 320 ml letniej wody
  • 2 opakowania drożdży instant
  • 650 g mąki pszennej
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duże jajo
  • czarnuszka

Składniki na surówkę:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 3-4 ogórki małosolne
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 80 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 25 g miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku

Składniki na sos:

  • 50-60 g majonezu np. takiego
  • 20 g musztardy
  • 40-50 g ketchupu
  • pół cytryny
  • chili (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Ponadto:

  • kiełbasa
  • świeże pomidory
Zamówił najdroższy obiad z najtańszego baru mlecznego. Widok paragonu powala

Jak zrobić domowe hot dogi?

Zrobienie hot dogów wymaga przygotowania pieczywa, surówki, sosu i kiełbasy. Możemy zdecydować się na wersję klasyczną lub roślinną. Strzelczyk serwuje tę pierwszą, ale bardzo łatwo jest sprawić, by danie było wegańskie. Wystarczy wybrać roślinne kiełbaski i majonez, miód zastąpić syropem klonowym, a jajo do smarowania odrobiną napoju sojowego.

Przygotowanie bułek do hot dogów

Do przesianej do dużej miski mąki dodajemy drożdże instant. W letniej wodzie rozpuszczamy sól, po czym wlewamy ją do suchych składników. Następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz ugotowane, ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Wyrabiamy starannie, po czym przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce — powinno ładnie wyrosnąć. Następnie dzielimy ciasto na 4 porcje, a każdą z nich rozciągamy na płaski placuszek.

Zwijamy w rulon i przenosimy na blachę do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Wyrośnięte pieczywo nacinamy na wierzchu, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Przygotowanie surówki do hot dogów

Szatkujemy młodą kapustę, cebulę kroimy w piórka, a małosolne w cienkie plasterki. Zieleninę siekamy. Składniki umieszczamy w misce i łączymy z wykonanym z oliwy, miodu lub syropu, musztardy, ketchupu i przypraw. Mieszamy i odstawiamy.

Przygotowanie kiełbasy i sosu

Kiełbasę przecinamy na pół i układamy na ruszcie grilla. Przyrządzamy, aż się delikatnie zrumieni z obu stron. Składniki na sos starannie mieszamy w misce.

Składanie hot dogów

Ostudzone bułki przecinamy, ale nie do końca. Wnętrze smarujemy ketchupem i musztardą. Układamy porcję surówki. Dodajemy grillowaną kiełbasę przeciętą na pół oraz plastry pomidora. Przykrywamy surówką i polewamy sosem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy idealne na towarzyskie grillowanie. Spróbujcie smakowitego arbuza z fetą — zachwyci nawet sceptyków. Być może skusi was też patent na grillowane szparagi — są świetnym dodatkiem do wielu innych rarytasów.

Hot dog Strzelczyka jest pyszny.png
canva/Mariha-kitchen

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wzięła sezonowy produkt i zrobiła farsz do krokietów. To najlepszy sposób na letni obiad
Nie przegap okazji, bo właśnie kwitnie. Te przysmaki zrobisz z kwiatów akacji
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy