Nikt nie robił kartaczy jak moja babcia. Zawsze przestrzegała jednej zasady, chodzi o ziemniaki
Kartacze zachwycają smakiem i w zależności od regionu Polski, noszą rozmaite nazwy. Te ziemniaczane podłużne kluski, które są nadziewane mięsem i okraszone boczkiem z cebulką, mają wielu zwolenników. Polecam przepis na kartacze. Moja babcia zawsze przestrzegała jednej zasady, a kartacze wychodziły przepyszne.
Kartacze, czyli pyszne danie o wielu nazwach
Kartacze są daniem popularnym w północno-wschodniej Polsce. Te kluski ziemniaczane o podłużnym kształcie są nadziewane mięsem. Zwykle są też okraszone cebulką i boczkiem. To bardzo pożywne i smaczne danie.
W zależności od regionu kartacze nazywane są Cepelinami, Bęcwałami, Kołdunami, Kacebułami, czy Barabonami. Nazw jest wiele, ale smak kartaczy jest jeden. Moja babcia przygotowywała wyjątkowo smaczne kartacze. Sekretem tego smaku była zasada, której przestrzegała moja babcia.
Kartacze z przepisu babci, czyli ważna zasada
Moja babcia była mistrzynią w przyrządzaniu kartaczy. Tego smaku ziemniaczanych klusek z mięsnym farszem nigdy nie zapomnę. Jednak, żeby uzyskać tak wyjątkowy smak kartaczy, babcia musiała przestrzegać jednej zasad . Dzięki temu ciasto było idealne.
Babcia zawsze pamiętała, by zachować odpowiednie proporcje między ziemniakami surowymi i ugotowanymi. Babcia używała surowych ziemniaków, które tarła. Natomiast ½ kilograma ziemniaków gotowała. Do 4 części surowych ziemniaków dawała 1 część gotowanych ziemniaków. Dodawała też skrobię i mąkę ziemniaczaną.
Jak przygotować kartacze z przepisu babci?
Składniki:
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 łyżka majeranku
- olej
- pieprz sól
- 300 g wieprzowiny
- 50 g boczku
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy je z soku i odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski. Rozprowadzamy je na dnie miski. Z gotowanych ziemniaków robimy puree. Surowe ziemniaki w misce kroimy na 4 części, jedną z części przekładamy, ale nie wyjmujemy, i na jej miejsce kładziemy ziemniaki gotowane. W ten sposób uzyskujemy idealne proporcje ziemniaków na ciasto.
Do miski dodajemy skrobię ziemniaczaną, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy. Do innej miski z mięsem mielonym dodajemy przyprawy, cebulę i gotowane ziemniaki. Dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto kroimy na części, rozpłaszczamy i nakładamy mięsny farsz. Formujemy owalny kształt i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy i wyjmujemy łyżką cedzakową. Okraszamy boczkiem z cebulką. Pisaliśmy o kartaczach ze słynnego podlaskiego baru. Podawaliśmy też przepis na kartacze od Tomasza Strzelczyka.