Zamówił kartacze w słynnym barze. Podsumował je krótko i zwięźle
Kuchnia Podlasia słynie ze smaku i pysznych dań. Youtuber postanowił sprawdzić, jak smakują kartacze w barze Jarzębinka w Supraślu. Ten lokal jest znany i lubiany. Smakołyki tam podawane należą do najlepszych na Podlasiu. Czy tak jest rzeczywiście? YouTuber ocenił znany bar.
Podlaskie specjały, czyli jak karmią w Jarzębince?
Youtuber Maciej postanowił odwiedzić słynny bar Jarzębinka w Supraślu, po tym jak wiele osób mu go poleciło. To miejsce słynie z pyszne,j regionalnej kuchni. Maciej skosztował kartaczy, baby ziemniaczanej, chłodnika oraz deseru Marcinek.
Kartacze to flagowe danie kuchni podlaskiej. Youtuber dostał je podane razem z babką ziemniaczaną. Zamówił też kartacza smażonego. Dania podano ze skwarkami i ogórkami małosolnymi. Kartacze robi się z ziemniaków surowych i ugotowanych. Kartacze, które zamówił mężczyzna były nadziane mięsem wieprzowym. Ciasto było wyśmienite.
Kartacze - czy warto ich skosztować w Jarzębince?
Kartacze bardzo smakowały Maciejowi. Dodatek skwarek podkręcał smak kartaczy. Youtuber stwierdził:
Naprawdę bajka
Natomiast kartacze smażone zostały podane z sosem czosnkowym. Maciej zjadł też babkę ziemniaczaną, która miała bardzo delikatną konsystencję. Podano ją z sosem grzybowym. Maciej orzekła:
Smakuje jak ziemniaczane niebo, gdzieniegdzie przełożone boczkiem
Chłodnik i deser Marcinek - koniecznie spróbuj w Supraślu
Maciej spróbował chłodnika, który w barze Jarzębinka był podany z jajkiem na twardo. Zupa była bardzo zimna i pełna koperku. Zawierała kawałki botwinki w środku. Chłodnik był bardzo smaczny i orzeźwiający.
Youtuber na deser zamówił deser Marcinek. To rodzaj ciasta warstwowego, które przekładane jest kremem śmietankowym. Ten deser wyjątkowo smakował Maciejowi - był bardzo słodki i faktycznie śmietanowy. Trzeba przyznać, że wizyta w Jarzębince należała do wyjątkowo pysznych. Pisaliśmy, jak zrobić sękacza. Informowaliśmy o opinii Roberta Makłowicza o podlaskich pierogach.
Źródło: YouTube/@maciejje