Żadne placki ziemniaczane, te z cukinii są 100 razy lepsze. Jeden dodatek bosko podkręca smak
Placki z cukinii są idealnym pomysłem na letni obiad. Pełne smaku danie warto wzbogacić o jeden nietypowy dodatek, który doskonale podkreśli delikatny smak warzywa. Nie jest trudno go dostać, a sprawia, że danie w mig znika z talerzy.
Przepis na świetne placki z cukinii
Urozmaicenie smaku cukinii nie będzie trudne, jeśli macie w domu ogórki kiszone. Już odrobina kwaśnych wiórków, dodana do startego kabaczka sprawi, że uzyskacie niesamowite efekty. Chrupiące, lekko kwaśne placki skuszą nawet wybrednych.
Składniki:
- 2 cukinie o masie około 700 g
- 1 mała cebula
- 2-3 niezbyt duże ogórki kiszone
- 2 duże jaja
- 10-15 g mąki ziemniaczanej
- 10 g płatków owsianych
- 30-40 g mąki orkiszowej
- posiekany koperek
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki z cukinii? Ogórek kiszony podkreśli ich smak
Zaczynamy od opłukania cukinii i starcia jej na tarce o większych oczkach. Dodajemy 1-2 łyżeczki soli i odstawiamy na 15 minut, by puściła sok. Podobne rozdrabniamy cebulę i ogórki kiszone, kwaśne warzywo tez starannie odciskamy z płynu.
Warzywa łączymy ze sobą i dodajemy posiekany koperek oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną i płatki owsiane. Mieszamy, by wchłonęły nieco wilgoci.
Wsypujemy jeszcze tyle mąki orkiszowej, by uzyskać konsystencję ciasta, z którego łatwo będzie formować placki przy pomocy łyżki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do czasu, aż będą rumiane z obu stron. Osuszamy na ręczniku papierowym.
Wskazówka: jajka możecie zastąpić aquafabą. Wystarczy 6 łyżek płynu z puszki z ciecierzycą, by przygotować wegańską wersję placków z cukinii.
Jak podać placki z cukinii?
Pełne charakteru i chrupiące placki z cukinii idealnie smakują z gęstą śmietaną lub jogurtem greckim. Możecie też polać je sosem pomidorowym lub koperkowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z patelni. Szczególnie polecamy fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej. Być może skusi was też patent na placki ziemniaczane bez żmudnego ścierania warzyw.