Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne placki ziemniaczane, te z cukinii są 100 razy lepsze. Jeden dodatek bosko podkręca smak

Żadne placki ziemniaczane, te z cukinii są 100 razy lepsze. Jeden dodatek bosko podkręca smak

Placki z cukinii z ogórkiem kiszonym
Screen z filmu na kanale YouTube Becia gotuje

Placki z cukinii są idealnym pomysłem na letni obiad. Pełne smaku danie warto wzbogacić o jeden nietypowy dodatek, który doskonale podkreśli delikatny smak warzywa. Nie jest trudno go dostać, a sprawia, że danie w mig znika z talerzy.
 

Przepis na świetne placki z cukinii

Urozmaicenie smaku cukinii nie będzie trudne, jeśli macie w domu ogórki kiszone. Już odrobina kwaśnych wiórków, dodana do startego kabaczka sprawi, że uzyskacie niesamowite efekty. Chrupiące, lekko kwaśne placki skuszą nawet wybrednych.

Składniki:

  • 2 cukinie o masie około 700 g
  • 1 mała cebula
  • 2-3 niezbyt duże ogórki kiszone
  • 2 duże jaja
  • 10-15 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g płatków owsianych
  • 30-40 g mąki orkiszowej
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Od znajomego cukiernika otrzymałam bezcenną poradę. Dzięki niej mogę raz na zawsze zapomnieć o opadającym serniku

Jak zrobić placki z cukinii? Ogórek kiszony podkreśli ich smak

Zaczynamy od opłukania cukinii i starcia jej na tarce o większych oczkach. Dodajemy 1-2 łyżeczki soli i odstawiamy na 15 minut, by puściła sok. Podobne rozdrabniamy cebulę i ogórki kiszone, kwaśne warzywo tez starannie odciskamy z płynu.

Warzywa łączymy ze sobą i dodajemy posiekany koperek oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną i płatki owsiane. Mieszamy, by wchłonęły nieco wilgoci. 

Wsypujemy jeszcze tyle mąki orkiszowej, by uzyskać konsystencję ciasta, z którego łatwo będzie formować placki przy pomocy łyżki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do czasu, aż będą rumiane z obu stron. Osuszamy na ręczniku papierowym.

Wskazówka: jajka możecie zastąpić aquafabą. Wystarczy 6 łyżek płynu z puszki z ciecierzycą, by przygotować wegańską wersję placków z cukinii.

Jak podać placki z cukinii?

Pełne charakteru i chrupiące placki z cukinii idealnie smakują z gęstą śmietaną lub jogurtem greckim. Możecie też polać je sosem pomidorowym lub koperkowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z patelni. Szczególnie polecamy fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej. Być może skusi was też patent na placki ziemniaczane bez żmudnego ścierania warzyw.

Placki z cukinii sa pyszne z ogórkiem kiszonym.jpg
canva/Tanya_F