Smakosze.pl Przepisy O to ciasto bez przerwy prosi mnie rodzina. Na szczęście przygotowanie jest banalne, nie muszę go nawet piec
YouTube/@KuchniaMarioli

O to ciasto bez przerwy prosi mnie rodzina. Na szczęście przygotowanie jest banalne, nie muszę go nawet piec

21 grudnia 2023

Na Boże Narodzenie przygotowuję niezwykłe ciasto. Jest nie tylko słodkie i pyszne, ale też błyskawiczne w przygotowaniu. Kilka chwil i znakomity deser jest gotowy. Rodzina go uwielbia, więc wkrótce trafi na nasz świąteczny stół.

Ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach

Czy wiecie już, jakie ciasta zrobicie na Boże Narodzenie? U mnie jedno z takich ciast przyrządzę raz dwa. Nie użyję tu piekarnika, ale schłodzę je w lodówce . Ciasto bez pieczenia o smaku krówki i z kruchymi herbatnikami uwielbia moja rodzina.

Ten pyszny deser robi wrażenie, a jest banalnie prosty w przygotowaniu. Polecam to ciasto bez pieczenia na święta. Gwarantuję, że też wam będzie smakowało . Na jednej porcji na pewno się nie skończy. Podobny przepis na ciasto bez pieczenia znajdziecie na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd też pochodzą zdjęcia  artykule.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@KuchniaMarioli
Mama zawsze na święta robi dla taty ten napój. W tym roku poproszę też o porcję dla siebie

Jak zrobić krówkowe ciasto bez pieczenia?

Składniki:

  • 800 ml śmietany 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 4 zagęstniki do śmietany- śmietanexy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • 200 g serka mascarpone
  • 500 g masa kajmakowa
  • 100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie ciasta bez pieczenia zaczynamy od przygotowania formy o wymiarach 25X35 cm. Na dnie układamy herbatniki, a do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukry waniliowe i zwykły cukier. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy śmietanexy. Składniki nadal mieszamy.

Teraz dokładamy mascarpone, mieszamy i część śmietany wykładamy na herbatniki, które ułożyliśmy w formie. Następnie herbatniki układamy na bokach formy i kładziemy drugą warstwę herbatników . Wykładamy śmietanę i warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki.

To ciasto zachwyci smakiem w Boże Narodzenie

Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki. Smarujemy je masą kajmakową, którą podgrzewaliśmy, ale już wystygła. Na kajmak wysypujemy pokruszoną czekoladę . Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto krówkowe na drugi dzień jest już gotowe do podania. Smakuje wyśmienicie i dosłownie rozpływa się w ustach . Każdy prosi o dokładkę, tego pysznego deseru. Warto je przyrządzić, bo nie zajmuje to dużo czasu. Natomiast w lodówce ten deser spędza aż całą noc. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pysznego łososia w domu. Podawaliśmy przepis na wigilijne gołąbki.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@KuchniaMarioli

Źródło: YouTube/@KuchniaMarioli

Zdjęcia: screen YouTube/@KuchniaMarioli

Zamiast śledzi na wigilię podaję to. Błyskawicznie znika z talerzy
Gessler pokazała, jak robi karpia na wigilię. Jej rybne faworki podbijają internet
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy