Smakosze.pl Przepisy Obalono popularny mit na temat jajek
canva/Lisovskaya, Getty Images Pro

Obalono popularny mit na temat jajek

24 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajkami zajadamy się bardzo często, jednak gdy widzimy w ich wnętrzu czerwoną plamkę, ochota na posiłek szybko mija. Nie ma się jednak czego obawiać, gdyż nie jest to zarodek, jak głosi popularny mit. To zwykła kropelka krwi, która przedostała się do jajka podczas jego formowania.

Jajka zawierają ogromną ilość najróżniejszych witamin, minerałów oraz makroelementów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu - dlatego jada się je na całym świecie.

Niestety czasem zdarza się, że po rozbiciu skorupki widać w jajku czerwoną plamkę. Od razu po jej zauważeniu wiele osób myśli, że jest to nierozwinięty zarodek kury, co mija się z prawdą.

Czym jest czerwona plamka w jajku?

Mit mówiący o czerwonej plamce w jajkach, które są zarodkami kur, można całkowicie wyrzucić do kosza - nie ma bowiem możliwości, aby ten pojawił się w jajku bez zapłodnienia przez koguta.

W praktyce jest to zwykła kropelka krwi, której udało się przeniknąć do środka jajka podczas jego formowania. Dzieję się tak, gdy delikatne naczynia krwionośnych jajnika lub jajowodu pękają i krwawią.

Co ciekawe wcale nie jest to czymś niezwykłym. Szacuje się, że około 1% wszystkich znoszonych przez kury jajek zawiera taką właśnie plamkę.

Skąd krew w jajku?

Jest kilka powodów, przez które naczynka krwionośne w narządach rodnych kur ulegają przerwaniu. Po pierwsze zła dieta ma duży wpływ zarówno na jakość jaj, jak i wydajność ich tworzenia.

Takie jajka znoszone są często przez młode i stare kury, których organizmy nie są dobrze wyregulowane. Kolejnym problemem są choroby wątroby lub układu krążenia.

Jeśli zwierzęta hodowane są w złych warunkach, które nie są higieniczne, a same ptaki żyją w ciągłym stresie, istnieje większe prawdopodobieństwo na pojawienie się krwistych kropelek wewnątrz jajek.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu ustawy o zakazie handlu. Ten tekst wyjaśnia, jak odpowiednio przechowywać jajka.

Jajko z plamką krwi

Źródło zdjęcia: canva/Barbara Lynn Palermo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kacikzdrowia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy