Obłędna pasta twarogowa z dodatkiem kiszonych ogórków
Na śniadanie oraz kolację pasta twarogowa z kiszonym ogórkiem wpasowuje się wręcz idealnie - lekko słodki ser pysznie komponuje się z kwaśnymi ogórkami. Poniższa receptura jest banalnie prosta, dlatego każdy może zabrać się za jej przygotowanie. Jeśli chcesz ulepszyć smak dodając swoje ulubione przyprawy, czy składniki, nic nie stoi na przeszkodzie.
Pasta twarogowa to idealny sposób na szybki posiłek, gdy z rana spieszymy się zdążyć do pracy czy szkoły. Wtedy brakuje nam czasu na długie gotowanie, więc wystarczy posmarować przygotowaną wcześniej pastą pieczywo i gotowe. Warto zajadać się nią, popijając herbatę z cytryną, aby rozgrzać się przed wyjściem z domu.
Pasta twarogowa z kiszonym ogórkiem może być także ciekawą przekąską na imprezach, kiedy wiele osób szuka czegoś do przegryzienia. W takim wypadku polecamy postawić obok talerz z krakersami, które można posmarować pastą.
Przepis na pastę twarogową z kiszonymi ogórkami
Składniki:
-
300 g twarogu
-
3 duże ogórki kiszone
-
2 łyżki jogurtu (lub majonezu)
-
sól
-
świeżo mielony czarny pieprz
Zacznij od wyciągnięcia ogórków z zalewy. Odetnij ich końce i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Im mniejsze kawałki ogórków, tym pasta będzie miała bardziej kremową konsystencję. Przełóż kiszeniaki do sporej miski.
Ser twarogowy przełóż do miski i porządnie rozgnieć go widelcem. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze delikatniejszą fakturę, zmiel ser w maszynce do mięsa. Połącz twaróg z jogurtem lub majonezem, jeśli chcesz bardziej kaloryczne danie.
Pastę z jogurtem przełóż do ogórków. Dopraw je świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą. Jeśli pasta jest zbyt sucha, wlej do niej odrobinę zalewy z ogórków. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło: Yevhenii Khil, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam Zapraszamy na nasz Instagram