Obłędne buraczki na ciepło do obiadu. 3 dodatki podbijają ich smak
Do mięsa, ryb i dań wegetariańskich możesz podać buraczki na ciepło. Przygotuj je jednak w oryginalny sposób, a zachwycą smakiem. Proponujemy przesmażyć je z cebulą, jabłkiem i miodem, dzięki czemu zyskają niepowtarzalny, pełny smak.
Buraczki na ciepło są pysznym dodatkiem obiadowym. Doskonale komponują się na przykład z soczystymi żeberkami wieprzowymi, kotletami mielonymi, schabowymi i pulpetami. Sekretem naszych buraczków są dodatki.
Do buraczków koniecznie dodaj zeszkloną na oleju cebulę, starte na tartce jabłko, a następnie przesmaż całość z płynnym miodem. Do buraków dodaj również odrobinę soku z cytryny i dopraw je solą i pieprzem.
Przed przygotowaniem buraczków na ciepło, ugotuj je lub upiecz. Warzywa powinny gotować się przez około godzinę, żeby zmiękły. Jeśli chcesz upiec buraki, owiń je folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz godzinę.
Przepis na buraczki smażone z cebulą i jabłkiem
Składniki:
- 500 g buraków
- cebula
- jabłko
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- łyżka oleju rzepakowego
Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu?
Buraki ugotuj lub upiecz i odstaw, żeby przestygły. Cebulę posiekaj drobno, jabłko zetrzyj na tarce. Ostudzone buraki również zetrzyj na tarce na dużych lub średnich oczkach. Na oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj jabłko i smaż, aż zmięknie.
Dodaj buraczki, całość skrop sokiem z cytryny, dodaj miód. Następnie buraczki oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Buraki smaż na wolnym ogniu kilka minut. Dopraw do smaku.
Buraczki podaj z żeberkami wieprzowymi lub kotletami mielonymi . Obiad zachwyci smakiem każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Po czym poznać idealnego pączka? Najważniejsze są 2 detale
- 1 trick z piekarnikiem i schab wyjdzie mięciutki i soczysty. Totalny hit