Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Po czym poznać idealnego pączka? Najważniejsze są 2 detale

Po czym poznać idealnego pączka? Najważniejsze są 2 detale

None
canva/MilaDrumeva

Czy wiecie, po czym poznać dobre pączki? Dwa szczegóły wyglądzie wyrobu zdradzą wam czy wyrób, który prezentowany jest za ladą, będzie smaczny. Dobry smażony przysmak powinien mieć wyraźną białą obwódkę na środku oraz piękny, gładki lukier bez pęknięć. Wyjaśniamy, dlaczego te elementy są istotne.

W Tłusty Czwartek niemal każdy ma ochotę na smacznego pączka. Wybór najlepszego smakołyku nie jest jednak prosty. Jeśli zdecydujemy się na zakup rarytasu, wybierzmy się do cukierni. Tam na pewno mamy większą szansę na zakup świeżych pączków bez konserwantów. Nie kierujmy się jednak przesadnie ceną pączka. Dwa inne parametry są znacznie ważniejsze.

Podpowiadamy, po czym poznać dobre pączki

Przede wszystkim na środku smażonego pączka musi być widoczny jasny pasek. Powstaje on dokładnie w tym miejscu, gdy ciasto zostanie dobrze wyrobione i w odpowiedni sposób ułoży się w oleju podczas smażenia.

Równie ważna jest jakość lukru. Jeśli decydujemy się na przysmak pokryty cukrową polewą, zwróćmy uwagę, czy nie ma ona pęknięć. Zazwyczaj świadczą one o niewłaściwych proporcjach składników lub pokrywaniu otoczką zbyt ciepłego pączka. Lukier nie powinien też być zbyt gruby, To z kolei może świadczyć o chęci ukrycia niewłaściwego koloru upieczonego ciasta.

Magdalena robi najlepsze racuchy. Nie uwierzysz co dodaje zamiast jabłek, 1 rada jest kluczowa

Co jeszcze warto sprawdzić przed zakupem pączka?

Smaczne pączki wcale nie będą miały kształtu kuli. O wiele lepiej jest wybrać lekko spłaszczone sztuki o niezbyt regularnym kształcie. Taki wygląd świadczy o tym, że wyrób przyrządzony został ręcznie. Jeśli dodatkowo nie będą przesadnie duże, możemy też przyjąć, że nie przesadzono z ilością drożdży.

Zwróćmy też uwagę na kolor ciasta zlokalizowanego obok obwódki. Pączki nie mogą być ani zbyt blade, ani zbyt zrumienione. Oba przypadki świadczą o potencjalnych błędach w procesie smażenia lub nadmiernej ilości cukru w cieście.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na domowe pączki. Polecamy przygotowanie ekspresowego rarytasu na bazie serka homogenizowanego. Być może skuszą was też znakomite pączki z dodatkiem ziemniaków — ich ciasto jest niesamowicie przyjemne w odbiorze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: