Smakosze.pl Przepisy Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych
canva/peredniankina

Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

17 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na bezmięsny obiad? Zapraszamy na obłędne placki z cukinii. Są lekkie i smaczne, wychodzą nawet lepiej od ziemniaczanych. Zrobicie je bardzo łatwo, bo wystarczy tylko zetrzeć warzywo na dużych oczkach, wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Będziecie zachwyceni tym warzywnym daniem.

Placki zajmują dość istotne miejsce w polskiej kuchni. Kojarzone są z daniami codziennymi, przygotowywanymi awaryjnie lub z braku innych pomysłów na posiłek. Jednak nie można im odmówić smaku i prostoty przygotowania. Co ważne, są ekonomiczne i nie wymagają użycia wyszukanych składników.

Dziś proponujemy wam przygotowanie placków z cukinii. To drugie, po ziemniaczanych, najpopularniejsze placki warzywne. Są o wiele zdrowsze niż klasyczne racuchy składające się niemal wyłącznie z mąki, ale też lżejsze od placków ziemniaczanych. Placki z cukinii zawierają mniej skrobi, niż placki ziemniaczane i racuchy, a dzięki temu są mniej kaloryczne.

Przepis na placki z cukinii

Składniki:

  • 2-3 młode, średniej wielkości cukinie

  • 1 cebula

  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować placki z cukinii?

Cukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją sporą ilością soli, wymieszaj, umieść na sicie, zawieś nad miską. Pozostaw na kwadrans.

Po tym czasie startą cukinię dociśnij do sitka łyżką, tak by odcisnąć z niej, jak najwięcej płynu. Przełóż ją do miski. Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do cukinii.

Do warzyw dodaj mąkę, jajko, trochę pieprzu i w razie potrzeby też soli. Wymieszaj łyżką, tak by składniki dość dobrze się połączyły.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje warzywnego ciasta, uformuj niezbyt grube placki. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się rumiane.

Placki zdejmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Pod odsączeniu z nadmiaru tłuszczu podawaj placki np. ze śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na czosnkowe placki ziemniaczane , a także na pyszne placki z kalarepy .

cukinia
cukinia

Źródło zdjęcia: canva/Angele z Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy