Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Koleżanka zdradziła mi lepszy patent, nigdy bym na to nie wpadła
Zupę pomidorową można zabielić inaczej. Moja znajoma zamiast śmietany używa innego produktu. Odkąd pokazała mi przepis, robię podobnie, a rodzina jest zachwycona nową wersją pomidorówki.
Prosta zupa pomidorowa z mascarpone
Zrobienie dania jest banalne. Na początku działamy tak jak przy klasycznej zupie pomidorowej. Nawet dodatki pozostają bez zmian. Różnica polega na zastąpieniu śmietany serkiem mascarpone. Trzeba jednak dodać go w odpowiednim momencie. Smak powala na łopatki.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
- 500 ml domowego przecieru pomidorowego
- 250 g serka mascarpone
- świeża bazylia (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składników nie potrzebujemy dużo. Wykonanie zaś jest niemal ekspresowe. Zerknijcie na dostępną w dalszej części artykułu instrukcję i przekonajcie się sami.
Jak zrobić pyszną zupę pomidorową? Dodajcie mascarpone
Zaczynam od zagotowania bulionu. Zawsze staram się mieć w lodówce zapasowe słoiki lub gotowe kostki o dobrym składzie. Powoli wlewam przecier, mieszając w trakcie. Doprawiam solą i pieprzem.
W miseczce umieszczam mascarpone i wlewam 2-3 chochle zupy z garnka. Dokładnie rozprowadzam — nie chcemy mieć w daniu grudek. Przelewam i mieszam, aż składniki się połączą.
Jak podać zupę pomidorową z mascarpone?
Danie przelewam na talerze wypełnione ugotowanym makaronem nitki i dekoruję posiekaną bazylią. W tej odsłonie smakuje nam najbardziej, ale zioła oczywiście można pominąć, a makaron zamienić na ryż, naleśniki lub zacierki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zupę pomidorową. Sprawdźcie koniecznie babciny przepis na słodką odsłonę dania . Być może skusi was też sycąca i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą .