Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wsyp do miski i wstaw do lodówki. Dzięki tej sztuczce warzywa dłużej będą świeże
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.04.2023 13:26

Wsyp do miski i wstaw do lodówki. Dzięki tej sztuczce warzywa dłużej będą świeże

wkładanie warzyw do lodówki
Canva / pixelshot

Jak przedłużyć świeżość warzyw, które przechowujemy w lodówce? Odpowiedź na to pytanie może być niemałym zaskoczeniem. Do szuflady, w której trzymasz jarzyny włóż miseczkę z solą. Zapobiegnie ona głównemu powodowi psucia się żywności.

Jak przedłużyć świeżość warzyw? Postaw na niezwykle popularny produkt

W obecnych czasach coraz częściej robimy zakupy na zapas. Mało kto ma czas co i raz biegać do sklepu po mniejsze sprawunki. Z tego względu nierzadko przynosimy do domu całe torby produktów, które następnie wymagają prawidłowego przechowywania. Jak przedłużyć świeżość warzyw, które kupiliśmy na raz?

Leśnicy alarmują, nigdy nie zbieraj takich grzybów. Są łudząco podobne do jadalnych

Niezwykły sposób na to, jak przedłużyć świeżość warzyw

Nieprawidłowo przechowywane warzywa gniją i psują się. Jeśli chcecie temu zapobiec, musicie dowiedzieć się, w jakich warunkach najdłużej zachowają świeżość. Nie wszystkie lubią jednakową wilgoć i temperaturę. Na te, które należy włożyć do lodówki mamy jednak niezawodny sposób.

Jak przedłużyć świeżość warzyw, które przechowujemy w warunkach chłodniczych? Należą do nich między innymi papryka, por, cukinia, seler, rzodkiewki, sałata, szczypiorek i cebulka dymka, czy popularna marchew. Choć niższa temperatura służy im, to niestety wilgoć powoduje, że szybko się psują. W prosty sposób możemy zaradzić temu zjawisku.

Zwykła kuchenna sól pomoże utrzymać właściwy dla warzyw poziom wilgoci. Wystarczy nasypać jej w małą miseczkę i dołożyć do pojemnika , w której przechowujemy jarzyny. Takie naczynko można też włożyć do dolnej szuflady w lodówce, która jest dedykowana do trzymania w niej tych produktów właśnie spożywczych.

Do miseczki z solą trzeba od czasu do czasu zajrzeć. Na skutek chłonięcia wilgoci sama staje się nieco mokra. Kiedy stwierdzimy taki fakt, wystarczy wymienić sól na świeżą. Będziecie zaskoczeni, jak długo świeże pozostaną warzywa przechowywane w ten sposób.

Nie wszystkie warzywa trzymane w lodówce lubią jednakowe warunki. Brokuły, kalafior a nawet szparagi mają odmienne upodobania. Dla nich wilgoć jest nie tylko nieszkodliwa, ale wręcz wskazana. Te warzywa najlepiej trzymać częściowo zanurzone w szklance z wodą, którą należy co jakiś czas wymieniać na świeżą.

 

Jak przedłużyć świeżość warzyw, których nie trzymamy w lodówce?

Nie wszystkie produkty spożywcze trzeba chować do lodówki. Niektórym wręcz takie działanie zaszkodzi. Jak przedłużyć świeżość warzyw, które lubią nieco więcej stopni? Których konkretnie do lodówki nie wsadzamy?

Do lodówki nie wkładaj papryki ani ogórków. Niższe temperatury sprzyjają bowiem ich szybszemu psuciu się. Pomidory przechowywane w chłodniejszych warunkach tracą natomiast dodatkowo cały swój smak. Wszystkie wymienione wyżej warzywa w przewiewnym ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki, czosnek i cebula także nie lubią chłodnych temperatur. Z drugiej strony źle zniosą zbytnie nasłonecznienie. Najlepiej przechowywać je w papierowych torebkach, ze zrobionymi dodatkowo niewielkimi dziurkami. Takie warunki zapewnią odpowiednią ilość stopni i cień, a przy okazji również właściwą wentylację. Upewnij się, że wiesz, w którym miejscu w lodówce najlepiej przechowywać jajka. Dzięki zachowaniu porządku w lodówce Twoja żywność dłużej pozostanie świeża.

miseczka soli.png
Canva / DAPA Images