Ogórki kiszone są puste w środku? 1 banalny trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie
Idealne ogórki kiszone pozbawione są pustych przestrzeni w środku. Defekt najczęściej pojawia się, gdy do przyrządzenia przysmaku wybierzemy zbyt duże sztuki. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by uzyskać znakomity smak i wygląd kiszonki.
Ogórki kiszone przyrządzajmy zaraz po zakupach
Najlepszą kiszonkę uzyskamy z warzywa średniej wielkości, które jest świeże. Jeśli więc mamy w planach zrobienie rarytasu, kupmy ogórki w dniu, w którym będziemy mieli czas, by je umieścić w słoikach.
Dla pewności warto jeszcze zanurzyć je w zimnej wodzie przed kiszeniem. W ten sposób nabiorą jędrności. Pamiętajmy też o ciasnym upakowaniu ich w naczyniu — ono też wpłynie na poprawę jakości wyrobu.
Jak wybrać ogórki do kiszenia?
Na efekty kiszenia ma także jakość ogórków. Warzywo warto kupować u sprawdzonego dostawcy, gdyż niewłaściwa uprawa też może przyczynić się do uzyskania pozbawionego smaku wyrobu.
Często winne jest zbyt obfite nawożenie , które rozpoznać można między innymi po zbyt ciemnym kolorze skórki. Znakiem ostrzegawczym mogą być też uszkodzenia czy wspomniany już wcześniej zbyt duży rozmiar warzywa.
Z czym podać ogórki kiszone?
Kwaśny przysmak świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla i obiadów. Wiele osób, że smakiem zajada je też na kanapkach. Pasują choćby do tego roślinnego smalcu przygotowanego na bazie białej fasoli.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kiszonki. Szczególnie polecamy znakomite kiszone rzodkiewki . Być może skusi was też przygotowanie tego typu przekąski ze szparagów .