Okrasa marynuje wątróbkę w 4 składnikach. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji
Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Wiele osób do tego dania zraziło się w latach dziecięcych. W odczarowaniu wątróbki pomoże genialny sposób Karola Okrasy. Krótkie marynowanie w oleju, rozmarynie, czosnku i pieprzu obłędnie wpływa na finalny smak dania. Koniecznie je przetestuj.
Wątróbkę drobiową klasycznie podaje się z jabłkiem i cebulą. Nie inaczej jest w przepisie znanego i lubianego kucharza. Karol Okrasa jak zwykle jednak idzie o krok dalej i nadaje potrawie niezwykłego, bardziej nowoczesnego wyrazu. A to między innymi za pomocą miodu, chili i octu balsamicznego. Daj się skusić - zobaczysz, jak pyszna może być drobiowa wątróbka.
Przepis na rewelacyjną wątróbkę drobiową według Karola Okrasy
Składniki:
-
250 g wątróbki drobiowej
-
1 cebula
-
4 gałązki świeżego rozmarynu
-
1 ząbek czosnku
-
szczypta pieprzu
-
olej
-
2 czerwone jabłka
-
1 łyżka miodu
-
1 papryczka chili
-
50 ml octu balsamicznego
-
40 g masła
-
szczypta soli
Niezwykła wątróbka w miodowej glazurze krok po kroku
Przygotowanie zacznij od zamarynowania wątróbki . W tym celu oczyść ją i przełóż do miski . Następnie skrop ją olejem, dodaj 2 rozdrobnione gałązki rozmarynu oraz pokrojony w plasterki czosnek . Całość oprósz pieprzem, wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut .
W międzyczasie przygotuj cebulę do wątróbki. W tym celu warzywo obierz i pokrój w grube piórka . Smaż ją partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Smażenie powinno być krótkie, ale intensywne, tak by cebula ładnie zrumieniła się na zewnątrz, ale pozostała chrupiąca i lekko surowa w środku .
Zamarynowaną wątróbkę usmaż z obu stron na patelni po smażeniu cebuli . Mięso powinno zyskać brązowy kolor, pozostając nieco surowe w środku. Tak przesmażoną wątróbkę przełóż na talerz i odstaw, aby odpoczęła .
Jabłka do wątróbki umyj, pokrój w ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych . Następnie pokrój je na grube kawałki. Usmaż owoce na tej samej patelni, co wątróbkę z dodatkiem 1 gałązki rozmarynu. Smażenie powinno być krótkie, ale dosyć mocne . Na patelni po smażeniu jabłek przygotuj glazurę do wątróbki . W tym celu podgrzej miód, dodaj do niego 1 gałązkę rozmarynu i ocet balsamiczny. Następnie dołóż także posiekaną papryczkę chili i masło . Składniki trzymaj na ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dobrze się połączą.
Kiedy glazura nieco się zredukuje, dodaj do niej wątróbkę . Całość duś przez 4-5 minut . Pod koniec duszenia dołóż do składników połowę ilości podsmażonej cebuli i wszystko starannie wymieszaj.
Wątróbkę wymieszaną z miodową glazurą wyłóż na talerze . Danie udekoruj pozostałą częścią cebuli oraz podsmażonymi jabłkami . Przez podaniem danie polej pozostałą na patelni glazurą, a na koniec dopraw do smaku solą .
Niebanalną wersję wątróbki możesz przygotować z dodatkiem gruszki . Magda Gessler ma własny sposób na to proste, aczkolwiek pyszne danie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najłatwiejsze leniwe zrobisz w 15 minut. Nie musisz nawet ubijać piany
-
Prosta karkówka z piekarnika. Idealne danie na pożywny obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla