Rozpływająca się w ustach, wybitna wątróbka według Magdy Gessler
Wątróbka jest przysmakiem, który wywołuje wiele emocji. Dobrze przyrządzona potrafi zachwycić delikatnością i cudownym smakiem. Magda Gessler dodaje do niej nie tylko standardowe jabłka, cebulkę, ale także zachwycającą konfiturę z jarzębiny. Dodatek idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami dania, sprawiając, że mało kto mu się oprze. Wypróbujcie koniecznie.
Przepisy Magdy Gessler mają wielu fanów. Pisaliśmy już o tym, jak gwiazda przygotowuje jajecznicę i zdradzaliśmy jej patent na placki ziemniaczane. Tym razem na tapet bierzemy wątróbkę, czyli specjał, który wielu smakoszy lubi, lecz równie duża grupa trzyma się do niego z daleka. Z doskonałą recepturą restauratorki podroby wyjdą znakomite, a ich smak na długo pozostanie w waszej pamięci.
Przepis na smaczną wątróbkę od Magdy Gessler
Składniki:
1 kg wątróbki wieprzowej
1 duża cebula
2 średnie kwaśne jabłka
mleko
mąka
konfitura z jarzębiny
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Przyrządzenie dania rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem. Wątróbkę oczyszczamy i zalewamy mlekiem. Płyn powinien przykrywać kawałki mięsa. Tak zamarynowane podroby pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia odsączamy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je mąką i smażymy na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Podczas gdy wątróbka smaży się na niewielkim ogniu, obieramy i kroić cebulę w piórka, a jabłka myjemy i kroimy w kostkę.
W międzyczasie włączamy piekarnik i ustawiamy grzanie na 100 stopni Celsjusza. Pod koniec smażenia solimy wątróbkę i doprawiamy ją pieprzem, a następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Dookoła niej układamy jabłka i cebulowe wstążki.
Tak przygotowane podroby pieczemy przez około 10 minut. Gotowe danie przenosimy na talerz i mieszamy z odrobiną konfitury jarzębinowej. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć konfitury z jeżyn lub morwy. Danie podajemy z ziemniakami.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps