Parówki gotuję tylko tak. Stają się zdrowsze i smaczniejsze
Parówki to bardzo powszechna przekąska, która świetnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Może się wydawać, że ich gotowanie może być banalnie proste, jednak trzeba być świadomym, w jaki sposób robić to prawidłowo. Możesz być zaskoczony. Jak gotować parówki?
Z czym warto podawać parówki
Parówki to z pozoru prosta przekąska, która jest bardziej sposobem na zjedzenie czegoś na szybko . Są zwolennicy, ale również przeciwnicy takiego mięsa. Prawdopodobnie ze względu na sposób, w jaki są produkowane. Jak wiadomo, podczas produkcji mięso jest najczęściej oddzielane mechanicznie. Jedni nie mogą tego znieść, innym to nie przeszkadza .

Parówki warto podawać z musztardą lub ketchupem, oraz ulubionym pieczywem . Ponadto świetnie się odnajdą również w towarzystwie pysznych kanapek i herbaty .

Jak prawidłowo gotować zdrowe parówki?
Może się to wydawać banalne, ale wiele osób popełnia błąd podczas gotowania parówek , a głos na ten temat zabierają największe osobistości w polskim świecie kulinarnym. Między innymi Robert Makłowicz i Piotr Ogiński. Należy rozwiać wszelkie wątpliwości .
Dalsza część tekstu pod filmem .
Najważniejszą zasadą podczas gotowania parówek jest to, aby nie wrzucać ich do wrzątku . Konsekwencją wysokiej temperatury wody będzie to, że nasze kiełbaski popękają, a do tego mogą utracić wartości odżywcze, a nawet smak. Gotując je we wrzątku mogą powstawać nitrozoaminy, czyli związki chemiczne, które mogą mieć właściwości rakotwórcze. Dlatego lepiej nie doprowadzać do wrzenia wody i gotować parówki w temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza .
Jakie patenty na parówki mają znane osoby związane z kulinarią?
Mimo że gotowanie parówek nie jest częstym tematem do dyskusji, to jednak zdarza się, że autorytety kulinarne wypowiadają się o tym. Zrobił to między innymi Robert Makłowicz . Znany polski kucharz najpierw gotuje wodę, następnie zdejmuje ja z palnika i wtedy umieszcza w niej parówki. Wtedy zdaniem Makłowicza kiełbaski zachowują swój smak .
Z drugiej strony Piotr Ogiński zaproponował wspomniany sposób z wodą o temperaturze 70-80 stopni. Dzięki temu parówki nie tracą swoich właściwości i mogą się spokojnie parzyć .

Sprawdź przepis na gołąbki po bieszczadzku . Zobacz, dlaczego Tłusty Czwartek jest w tym roku opóźniony .